promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Középkori térkép mutathatja meg a legendás, elveszett Atlantisz helyét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Wales partjainál színes történet kapcsolódik egy elsüllyedt szigethez.

A rejtélyes Atlantisz egy régi, fejlett civilizációval rendelkező sziget volt. A pontos helye ma sem ismert, az ókori görög filozófus Platón szerint Héraklész oszlopaitól nyugatra feküdt, ami a Gibraltári-szoros környékét jelentheti.

Atlantisz egy hatalmas természeti katasztrófa következtében pusztult el, lényegében egyetlen nap leforgása alatt, bár néhányan úgy gondolják, hogy egy idegen civilizációval vívott háborúja okozhatta a végzetét.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ahány európai ország, lényegében annyi Atlantisz létezik, a Földközi-tenger környéki államok mellett mindenki fenntartja magának a jogot, hogy az igazi sziget az ő közelükben süllyedt el. Vagy ha nem, akkor biztosan létezett egy olyan terület, amelyet kinevezhetnek a helyi Atlantisznak.

Így tett most Wales is, ahol egy középkori térképen bukkantak rá egy korábban ismeretlen szárazföldre. A kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakot követően, az olvadás és az emelkedő tengerszint miatt süllyedhetett a mélybe, tehát nem egy gyors katasztrófa pusztította el.

Wales eltűnt Atlantisza Ceredigion és Gwynedd megyék partjai mentén, vagyis az Ír-tengerben látszódik, és talán Cantre’r Gwaelod elsüllyedt királysága lehetett, amelyről a környékbeliek legendái szólnak.

A walesiek úgy tartják, hogy egykor egy kapu tartotta ott távol a tengert. Amikor azonban a kapuőr Seithenyn elment egy mulatságba, ott úgy berúgott, hogy elfelejtette bezárni, és az egész területet elnyelte a víz. A kutatók szerint akár két elveszett sziget is lehet a szóban forgó térségben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás