promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes dolgok kerültek elő a kiszáradt Dunából, amik komoly veszélyt jelentenek
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rekordalacsony vízállás miatt találtak rá a Duna medrében.

Az elmúlt időszakban tapasztalható szárazság miatt rendkívül alacsonyak Magyarország tavai és folyói, emiatt pedig néha megdöbbentő dolgok kerülnek elő a mélyből. Nemrég például Vámosszabadinál bukkant elő egy hajóroncs, ami még a II. világháborúban süllyedhetett el.

Most is ilyen hajóroncsokat találtak, ezúttal a szerbiai Prahovo mellett. Ott több tucat, robbanószerrel megrakott német hadihajó roncsa került elő, amelyek a náci Németország fekete-tengeri flottájához tartoztak és 1944-ben, a Duna mentén süllyesztették el őket a szovjet csapatok elől visszavonuló németek.

Az idei szárazság már több mint húsz hajóroncsot hozott a felszínre a Duna, Prahovo közeli szakaszán, amelyek közül sok még mindig több tonna lőszert és robbanóanyagot tartalmaz, ezek pedig komoly veszélyt jelentenek a hajózásra. Ráadásul a helyi halászati iparban dolgozók is veszélyben vannak emiatt - többek között Romániában is, ami a folyó túlpartján fekszik.

„A német flottilla nagy ökológiai katasztrófát hagyott maga után, amely fenyeget minket, a prahovóiakat”

- fogalmazott a 74 éves Velimir Trajilovic, egy prahovói nyugdíjas, aki könyvet írt a német hajókról.

A szerb kormány korábban pályázatot írt ki a hajóroncsok kiemelésére, illetve a lőszerek és robbanószerek eltávolítására; a művelet költségeit nagyjából 29 millió euróra, vagyis 12 milliárd forintra becsülték.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás