promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Neked is van az otthonodban – de vajon tudtad, hogy megtisztítja a levegődet?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1980-ban a NASA megvizsgálta, mely növények alkalmasak a levegő megtisztítására. Ezek a növények nemcsak, hogy kiszűrik a környezetükben lévő gázokat, de jelentős mennyiségű oxigént is termelnek.

Most bemutatjuk azokat a szobanövényeket, melyek alkalmasak a szobák levegőjének tisztítására. Érdemes légtisztító növényekkel növelni a levegő oxigéntartalmát és tisztaságát.

Dracéna (Dracaena marginata) – A dracéna egy strapabíró növény és mellé csodaszép. Semlegesíti a formaldehidet, a benzolt, és számos más, káros vegyületet a szoba levegőjében. Azonban nagyon fontos, hogy sajnos mérgező, főleg a kutyákra!

Forrás: Profimedia

Zöldike (Chlorophytum comosum) – Én csak bozontos fűnek nevezem ezt a hosszú, fűszálszerű levelekkel tarkított gyógynövényt, ami ráadásul kimondottan gyorsan nő. Nagyon hatékony a mérges gázok ellen, mint pl. a formaldehid és a xylén. Egy kis statisztika a légtisztítás sebességéről: egy se nem nagy, se nem kicsi méretű zöldike 4 óra alatt egy 25 nm-es szoba levegőjének szén-monoxid-tartalmát kb. 80%-kal csökkenti!

Forrás: Profimedia

Aloe (Aloe félék) – Nemcsak a sebkezelésétől csodanövény, de a napimádó kaktuszféle kiváló a formaldehid és a benzol megkötésére, amelyek tisztítószerek, festékek és hasonló háztartási vegyszerek használatával kerülnek be az otthonunk levegőjébe.  

Gerbera (Gerbera jamesonii) - Ez a csodaszép virágzó szobanövény nagy mennyiséget képes megkötni a triklorietilénből, amely egyes tisztítószerekben van jelen, ill. remek a benzol ellen, ami általában festékanyagokból szabadul fel.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) – Nagyon sokunknak van ez a kisörökzöld a háztartásában, mégsem tudjuk, milyen csodákra képes. Azon kívül, hogy még azt is jól viseli, ha rendszertelenül öntözöd, a NASA kutatói bebizonyították, hogy nagy mennyiségű formaldehidet és nitrogén-oxidot és ezen kívül még számos más vegyi anyagot képes megkötni. Ezek a vegyszerek leginkább a tisztítószerekben és kozmetikai szerekben, nem utolsó sorban a vécépapírban és a papírzsebkendőkben is vannak, ezért ha van ablak a fürdőben, érdemes oda tenni.

Forrás: Profimedia

Szobai futóka - Szcindapszusz  – Ez a szintén minden második háztartásban megtalálható szobanövény úgy futkározik a lakásban, hogy akár egész falakat is képes benőni. Ez az „átlagos” szobanövény nagy mennyiségű formaldehid benzol és a xylén gázok megkötésére alkalmas. Egyetlen veszélye, hogy a levelei mérgezőek, mint a Dracénának, ezért vigyázzunk házi kedvenceinkre. Még kevésbé fényes helyen is képes élénkzöld maradni, így nem túl fényes lakásokba is ajánlott.

Forrás: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás