promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Néha pislogni látnak egy múmiát, a turisták megesküsznek rá
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy olasz kislány konzervált teste képes állítólag ilyen csodára.

Múmiák nemcsak az ókori Egyiptomban születtek, hanem jó néhány található Európában is, bár az itteni testek jó része szándéktalanul konzerválódott, és maradt viszonylagos épségben az utókorra. Az egyház az ilyen eseteket gyakran csodának nevezi.

Az olasz Rosalia Lombardo 1918-ban született, és nem sokkal 2 éves kora előtt halt meg a spanyolnátha-járvány áldozataként, tüdőgyulladásban. A szicíliai kislány testét gyászoló apja átadta egy balzsamozónak, így a szerencsétlen sorsú gyermek földi maradványai még ma is szinte romlatlan állapotban tekinthetők meg Palermóban.

A röntgenvizsgálatok azt mutatják, hogy a belső szervek nagy része is ép még (az agy például az eredeti mérete felére zsugorodott csupán), így az üvegfedelű koporsóban nyugalomra helyezett Rosalia teste valóban undor és viszolygás nélkül csodálható meg az olasz szigeten.

Néhány turista azonban azt a különös dolgot állítja, hogy az évszázada halott kislányt pislogni látták. Ez kísérteties dolog, de semmiképpen sem természetfeletti vagy megmagyarázhatatlan. A szakértők szerint mindez optikai illúzió eredménye, a gyermek szeme ugyanis nincs teljesen csukva, így ha megfelelő szögben süt be a nap az ablakon, akkor valóban láthatóvá válik Rosalia kék szeme, de persze nem azért, mert ő nyitja ki.

A kislány maradványait a legszebb múmiának tartják az egész világon. Évente több ezer látogató teszi tiszteletét előtte, hogy a „pislogása” mellett megcsodálják rózsás bőrét és szőke haját.

A spanyolnátha-járvány 1918-ban tört ki a világban, és a H1N1 influenza A vírus okozta. 1920 tavaszáig tombolt, és mintegy félmilliárd embert érintett, akiknek legalább a 10 százaléka elhunyt. Magyarországon eleinte igencsak alulbecsülték az általa jelentett veszélyt, így csak Budapesten tízezrek eshettek áldozatául.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás