promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan legyünk boldogok nyáron? 5 tipp a mentális egészség javítására
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fontos, hogy minden évszakban törődjünk lelki egészségünkkel, de a melegebb időjárás, a hosszabb nappalok és a nyári szabadságolás több lehetőséget kínál mentális állapotunk ápolására.

Íme  5 módszer, amellyel frissen tarthatod mentális egészségedet.

Mozogj

Ha szeretsz a melegben edzeni, ideje kirándulni a szabadba, vagy elmerülni kedvenc edzésformádban.

A napon töltött idő számos előnnyel jár, és mindez a D-vitaminra vezethető vissza. A megfelelő D-vitamin-expozíció segít a depresszió szabályozásában és a szerotoninszint növelésében. A szerotonint testünk természetes „jó érzés” vegyszerének nevezik, egy természetes hangulatjavító, nyugalmat kelt benned.

Ha szeretsz kerékpározni, kirándulni, úszni vagy futni, jót tesz a testednek és az elmédnek, ha magadba szívod a D-vitaminnal teli UV-sugarakat.

Tedd szórakoztatóbbá és hatékonyabbá edzésprogramodat és vidd magaddal egy barátodat. A kutatások azt mutatják, hogy az edzés közbeni társaság növelheti a motivációt, csökkentheti az unalmat és ösztönözheti az elszámoltathatóságot. Kevésbé valószínű, hogy kihagysz egy edzést, ha valaki számít rád, hogy csatlakozzon.

Aludj

A legtöbben éreztük már egy álmatlan éjszaka hatásait. Az alváshiány azonnali káros hatásokat okozhat az ember mentális állapotában, például feledékenységet, fokozott stresszt és érzelmi szorongást. Szélsőséges esetekben a hosszan tartó alváshiány dezorientációt, paranoiát és akár hallucinációkat is okozhat.

Ezért létfontosságú, hogy az alvást prioritásként kezeljük. Lehet, hogy nyáron nehezebb szabályozni az alvást, mert az esti órákban több napfény visszaszoríthatja a melatonin termelődését, egy olyan hormont, amely jelzi a szervezetnek, hogy mikor jön el az alvás.

A magasabb hőmérséklet, az alkohol is megzavarhatja az alvást.

Táplálkozz egészségesen (használd ki a nyári gyümölcsöket és zöldségeket):

Bizonyos nyári gyümölcsök és zöldségek fogyasztása biztosíthatja, hogy bélrendszerünk egészséges maradjon. A kutatások kimutatták, hogy bélrendszerünk mikrobiómáinak állapota hatással lehet elménk állapotára. Ha a jó baktériumok megfelelő egyensúlyban vannak, kevésbé vagyunk hajlamosak olyan hangulati rendellenességekre, mint a szorongás és a depresszió. A nyár első számú gyümölcsei közé tartozik a körte, a málna, az alma, a kivi és az áfonya. Tápláló zöldségek a spárga, a gombák és a leveles zöldségek (például a spenót és a kelkáposzta).

Közösségi média szünet

Ha azon kaptad magad, hogy esztelenül görgeted a közösségi médiát okostelefonodon, a nyári lehet az intő jele, hogy pihenj. Az okostelefonunk túlzott használata akadályozhatja interperszonális kapcsolatainkat; kevésbé valószínű, hogy személyesen érintkezünk azokkal, akikkel telefonon beszélünk.

Kimutatták, hogy okostelefonjaink hatással vannak az emlékeinkre is. Mivel minden információ a kezünk ügyében van, többé nem kell megjegyeznünk telefonszámokat vagy útbaigazítást.

Az social media szünet, egy nagyon jó gyakorlat, amelyet időnként meg kell ejteni. Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy azoknak a diákoknak a hangulata, akik rövid ideig tartózkodtak a közösségi médiától, pozitív irányban mozdult el. Csökkentette a szorongást és javult az alvásuk minősége.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás