promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egész életedben tévedésben voltál: ezek nem zöldségek, hanem gyümölcsök
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha az alapvető kulináris célokat nézzük, a gyümölcsök és zöldségek közötti különbséget az alábbiakra lehet bontani: a gyümölcsök általában édesek, a zöldségek pedig sósak. 

A zöldség botanikai meghatározása hasonlóan általános: a növény szinte bármely ehető része lehet, a virágbimbóktól (például brokkoli) a gyökerekig (például a sárgarépa).

A gyümölcs szó viszont egy adott növényi részre utal.

Na nézzük, hogy melyik általunk közismert zöldség valójában nem is az:

1. Avokádó

Az avokádó egy olyan gyümölcs, amely háromrétegű magját veszi körül. Az avokádó maghéjból és (héjból vagy kéregből)és az ehető húsból áll. Mivel a héj vékony, az avokádó technikailag bogyó. 

2. Olajbogyó

Eközben az olajbogyó csonthéjas – és ezért gyümölcs.

3. Kukorica

A kukorica lényegében gyümölcs a csutkán.

Minden kukoricaszem egy petefészek, amely egyetlen magot tartalmaz. Mivel a petefészek fala közvetlenül kapcsolódik a magot körülvevő réteghez, hiányzik belőle a húsos közepe, és könnyen kiszárad. Ezeket a gyümölcsöket szemeknek nevezik. Tehát igen, a gyümölcs is lehet gabona.

4. Uborka

Az uborka a görögdinnye és a sárgadinnye családjába tartozó gyümölcs. Ez botanikai szempontból azt jelenti, hogy azok a savanyúságok, amelyeket szeretsz (vagy utálsz), valójában ecetes gyümölcsök.

5. Cukkini

A Cucurbitaceae család számos más zöldségnek álcázott gyümölcsnek ad otthont, beleértve a cukkinit, a makktököt, a tököt és minden más tökfajtát.

6. Sütőtök

A sütőtök héjával, húsos belsőjével és magjaival illeszkedik a gyümölcs fent említett botanikai leírásához. Ők is egyfajta tökfélék, így az uborka meglepően közeli rokona és természetesen gyümölcse.

7. Szemes bab

Mivel a szálbab teli hüvelyes – bél, mag és minden –, ezek is gyümölcsök, akárcsak más hüvelyesek babhüvelyei. Ha azonban csak az egyes babokra gondolunk (mint a borsó), akkor valójában csak magokról beszélünk, nem gyümölcsről.

8. Padlizsán

A padlizsán a „burgonya családnak” vagy „halálos éjszakai pajzsféléknek" családjába tartozik. A burgonya gumó – és ezért igazi zöldség, addig a padlizsán magot hozó, húsos gyümölcs. 

9. Paprika

Valamennyi paprika is a „burgonya családnak" tagja.

10. Paradicsom

A paradicsom a legismertebb példája annak a gyümölcsnek, amelyet gyakran összetévesztenek a zöldséggel. De, mint sok más étel a listán, ezek is csak akkor tekinthetők gyümölcsnek, ha botanikusokat kérdezel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás