promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a vicc, amelyen halálra röhögte magát egy ember – csak óvatosan az olvasással!
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A feljegyzések szerint egy ókori bölcs halálát okozta a humoros megjegyzés.

Nemcsak a magyarban, de más nyelvekben is létezik az a kifejezés, hogy „halálra röhögte magát.” Vajon tényleg előfordulhat ilyesmi? Az abszurd humort kedvelők biztosan emlékeznek rá, hogy a Monty Python csoport készített egy jelenetet a világ leghumorosabb viccéről, amely megölte íróját.

Ennyire végletes dolgok azért nem szoktak történni, de a világtörténelemben mégis feljegyeztek egy olyan esetet, amikor valaki szó szerint belehalt a nevetésbe. A Krisztus előtti 3. században élt Khrüszipposz görög filozófusról van szó, ő elsősorban az etika területén alkotott maradandót.

Az ókori bölcs a mai Törökország területén született, de aztán Athénba költözött pallérozódni. Állítólag nem volt elégedett addig, amíg 500 sornyi szöveget le nem írt egy nap, így fordulhatott elő, hogy ma 700-nál is több munkáját ismerjük – hivatkozásokból, mert a többségük elveszett.

Amíg élt, óriási tiszteletnek örvendett, a halála körülményei azonban jelentősen megrongálták a körülötte kialakult mítoszt. Khrüszipposz 73 évesen költözött át a túlvilágra, egy olyan napon, amikor túl sok keveretlen (vagyis nagyon tömény) bort ivott a 143. olimpiai játékok tiszteletére rendezett lakomán.

Ilyen állapotban már kevés is elég ahhoz, hogy az ember elveszítse a kontrollt maga fölött, amint az Khrüszipposszal is megtörtént. Meglátott ugyanis egy szamarat, amelyik fügét evett, és erre a kapatos bölcs azt javasolta az állat gazdájának, hogy adjon neki bort is, hogy a szamár leöblíthesse vele a gyümölcsöt.

A filozófus a saját maga – valljuk be, kissé esetlen – viccén akkorát nevetett, hogy képtelen volt abbahagyni, és végül tényleg belehalt a kínlódásba. Sokkal valószínűbb ugyanakkor, hogy a végzetét nem tréfa, hanem inkább alkoholmérgezés okozta, vagy a túlzott borfogyasztás miatti gutaütés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás