promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért lehet végzetes a pokoli hőség a kutyádnak? Erről biztos nem tudtál, pedig életet menthet
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is túlmelegedhetnek meleg időben. De velünk ellentétben ők nem tudják szavakkal elmondani, ha árnyékra, hűvösre vagy egy kis vízre van szükségük egy forró nyári napon.

Ennek ellenére küldenek nekünk jeleket – például lihegnek, árnyékot keresnek (és ott ülnek), lerogynak (ahol csak kedvük tartja), és nem hajlandók továbbmenni. És ha mi, mint felelős gazdáik figyelmen kívül hagyjuk ezeket a fontos jeleket, kedvenceink túlmelegedhetnek, vagy akár hőgutát is kaphatnak.

A kutyák melegben való egészséges létüknek egyik fontos része, hogy elegendő vizet igyanak.

És bár lehet, hogy a kutyád farok csóválva bejön a hátsó udvarból, kiissza az összes vizet a tálkájából, majd tudatja veled, hogy még többet akar, fontos észben tartani, hogy a kutyák túlzásba vihetik a vízivást és túlhidratálódhatnak.

Íme, amit tudnod kell! Mi történik, ha egy kutya túl sok vizet iszik?

Túlhidratáció – egy ritka, de veszélyes állapot, amelyet hivatalosan „hiponatrémiának” neveznek, de általában „vízmérgezésnek” nevezik – akkor fordul elő, amikor egy kutya rövid időn belül nagy mennyiségű vizet iszik.

Ez a leggyakrabban akkor fordul elő, ha a kutyák a szokásos mennyiségű víztől eltérő vízforráshoz férnek hozzá – például, ha patakban vagy tóban játszanak, vagy órákon át az öntözőben hancúroznak.

Az emberekhez hasonlóan, ha a kutyák túl sok vizet isznak, az elektrolitszintjüket kibillenti, és nátriumszintjüket annyira lemeríti, hogy az veszélyessé válhat. A túlhidratáltság tünetei kutyáknál Bár a vízmérgezés ritka, a kutyáknál halálos is lehet, ezért fontos, hogy ismerje a jeleket és tüneteket, hogy szükség esetén azonnal intézkedhessen. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • a koordináció elvesztése.
  • letargia,
  • puffadás,
  • hányinger és hányás,
  • nyálcsorgás,
  • kitágult pupillák,
  • üveges szemek,
  • sápadt íny,
  • túlzott nyálfolyás.

Súlyosabb esetekben:

  • légzési nehézség,
  • keringés összeomlása,
  • eszméletvesztés,
  • görcsrohamok jelentkezhetnek.

A kóma és a halál néhány órán belül beállhat, vagy még ennél is rövidebb időn belül, ezért, ha kutyáján a fenti tünetek bármelyike ​​jelentkezik, a legjobb, ha azonnal elviszi az állatorvoshoz.

Adja meg az állatorvosnak a lehető legtöbb információt, például mennyi vizet ivott a kutyája (ha tudja), hogy játszott-e a vízben (és nagyjából mennyi ideig), és honnan jött a víz (pl. a csapból)., patak, árok stb.).

Mennyi vizet lehet inni a kutyáknak meleg időben?

A vízmennyiség, amit egy kutyának meg szabad innia egy forró napon (vagy bármely napon), számos tényezőtől függ, beleértve a méretét, életkorát, aktivitási szintjét, étrendjét és azt, hogy mennyi időt tölt a szabadban.

Számít a hő és páratartalom, szemben a légkondicionált otthon belsejével. Az általános szabály az, hogy a kutyáknak naponta körülbelül 1/8-ad csésze vizet lehet inni kilónként.

Azért fontos megjegyezni, hogy a kutyák többet isznak a megadott mennyiségnél a forróbb napokon, valamint edzés közben/után. Sajnos, mivel a vízmérgezés leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a kutyák a vízben játszanak, és nem szándékosan veszik magukhoz a vizet, hanem beszívják (úszás közben, nem pedig a szándékos ivás miatt), ezért ezek a mennyiségek gyorsan összeadódnak, megnehezítve a valódi mennyiséget.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás