promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fogadjunk nem tudod, miért van lyuk a fánk közepén?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A fánkot mindenki szereti, de azért legtöbbünknek egy amerikai film jelenete jut róla eszünkbe, ahol a szolgálatban lévő rendőrök, épp habzsolják az amerikai fánkot egy forró kávé kíséretében.

Valódi jelképe az amerikaiaknak a fánk, de azért a világ minden pontján kedvelik a cukormázas édességet.

Na de vajon miért van lyuk a közepén? És miért kerek?

A fánk eredete máig nem tisztázott, de az biztos, hogy a sütemény története több évszázados múltra tekinthet vissza.

Egyes törzsek, már az ókori és középkori időkben is fogyasztottak olajban sült tésztagolyókat, amit a fánk elődjének tekinthetünk.

Maga az amerikai fánk létrejötte Hanson Crockett Gregory-nak köszönhető. Ő találta ki a fánk közepén lévő lyukat is 1847-ben, amikor 16 évesen egy kereskedőhajón szolgált. A sütemény neve ekkor még nem fánk volt, és formája sem kerek, inkább rombusz vagy csík alakú, amit félbehajtottak és összecsavartak.

Viszont ez a forma sokszor azt okozta, hogy a belseje nyers maradt és sok zsírt szívott magába, ami nem volt túl jó az emésztésnek.

Ez pedig a fiút is érzékenyen érintette. Gregory sokat töprengett azon, hogyan lehetne tökéletesíteni ezt az édességet. Sokáig nem jött rá, azonban egyszer letekerte a hajó borstartójának fedelét, majd azzal vágott lyukat a fánk közepébe.

Gregoryék immár tökéletes fánkjának híre hamar szétterjedt Amerikában és a tökéletesre süthető fánkja hamar híres lett, amit fahéjjal és citrommal bolondított meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás