Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

10 pszichológiai érdekesség, ami hatással lehet rád a hétköznapokban

10 pszichológiai érdekesség, ami hatással lehet rád a hétköznapokban

Tech & Tudomány

10 pszichológiai érdekesség, ami hatással lehet rád a hétköznapokban

Tech & Tudomány

Promotions 07:37

Sokan nincsenek tisztában a pszichológia hasznosságával, pedig sok érdekességre lelhetünk, ha kicsit tanulmányozzuk az emberi agy működését.

Előnyünkre válhat, ha bizonyos dolgokkal tisztában vagyunk.

1. Kutatások azt bizonyítják, hogy az ember mindig álmodik. Körülbelül álmaink 90%-át elfelejtjük, mivel az agy hajlamos az új ingerekre figyelni, miközben leválik a korábbi információról.

2. Úgy vagyunk programozva, hogy meneküljünk a veszély elől.  Amikor extrém helyzetbe kerülünk a mellékvesék drasztikusan aktiválódnak, adrenalin termelődik, mely növeli a pulzusszámot és összehúzza a véredényeket, ezáltal felkészítve a testet nagy intenzitású fizikai erőfeszítésre. Éppen ezért képesek vagyunk szinte emberfeletti cselekedetekre, amikor pánikhelyzetben vagyunk.

3. Bármilyen hangunk is van, énekeljünk! Az éneklés erősen nyugtató hatású és az egyik legjobb gyógyír a depresszió ellen.

4. Az agyunk is le tud fagyni. Csak bizonyos mennyiségű lehetőséget képes befogadni, így, ha túl sok döntési opciónk van, hajlamos összezavarodni és döntésképtelenné válni.

5. Ha szeretünk tervezni és mindig van egy „B” tervünk, akkor nagyobb eséllyel lesz sikertelen az „A” terv. Tudósok kimutatták, hogy ha mindig tartunk egy “B” tervet a fő célunkba fektetett energia megoszlik csökkentve az „A” opció sikerét.

6. Pesszimistának lenni lehet genetikai probléma is, tehát van, aki pesszimistának születik. Ilyen emberekkel például felesleges vitatkozni. Az optimista hozzáállás ezzel ellentétben egy tanult képesség, azaz elsajátítható.

7. A matematikai készség viszont nem feltétlenül tanult adottság. Ez egy velünk született képesség, így ha rossz jegyet kapunk matekból, kenjük a genetikára.

8. „Az idő mindent megszépít”- tartja a mondás. De nem csak az idő, hanem az agyunk is, ugyanis sajátságos módon tárolja el az információt. Egy unalmasnak tűnő beszéd sokkal izgalmasabban él az emlékezetünkben. De egy viharos párkapcsolatból is inkább a jó emlékeket tárolja. A rosszakat próbálja elfedni.

9. Ha kellemes, jól eső zenét hallgatunk, arra az agyunk úgy reagál, mint a tudatmódosító szerekre. Ezért van a “libabőr” effektus is.

10. Az imádkozás csökkenti a stresszt.

Borítókép: Profimedia- illusztráció