promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfelé gurulnak az autók az emelkedőn India egyik varázslatos, elhagyatott vidékén – nézd meg!
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Látszólag legyőzik a gravitációt – de mi állhat a háttérben?

India ma is titokzatos világ az európai szemek számára. A csodák ott látszólag mindennaposnak számítanak, a hatalmas ország északi részén található például a Mágneshegy (Magnet Hill), amely elképesztő dolgot művel a közelébe kerülő járművekkel.

A Leh nevű kisvárostól nagyjából 30 kilométerre lévő természeti csodát a repülőgépeknek tanácsos elkerülni, mert könnyen bajba kerülhetnek, az erős rázkódás és a műszerek időleges megzavarodása nem túl kellemes élmény.

Az autósok viszont szívesen járnak erre a kihalt vidékre, hogy megtapasztalják a csodát. Ha ugyanis leparkolják kocsijukat az úttest egy meghatározott (ma már felfestéssel jelölt) részén, akkor a járművük egyszer csak önmagától gurulni kezd. De nem lefelé – hanem felfelé.

A jelenséget sokan az itt lévő, mágnesesnek nevezett hegynek tulajdonítják, ám valójában csak optikai illúzió áldozataivá válnak. A terület szokatlan domborzati viszonyai azt a benyomást keltik, hogy az autók – dacolva a gravitációval – fölfelé kezdenek el mozogni, miközben igazából lefelé gurulnak.

Indiában a becsapós jelenségre természetesen alaposan rájátszanak, a legendáik szerint hajdan ezen a helyen volt a mennyországba vezető út. Aki arra érdemes volt, az rögtön a paradicsomban találta magát, miközben az érdemtelenek előtt örökre bezárult a kapu.

A járművezetők többnyire alaposan meglepődnek, hogy micsoda következménnyel jár a gravitáció látszólagos hiánya. Sokan el sem hiszik, hogy az autójuk képes akár 20 km/h sebességre gyorsulni, miközben – ismét csak látszólag – felfelé gurulnak egy emelkedőn.

A helyiek szerint július és október között érdemes meglátogatni a misztikus helyet, akkor van ugyanis a legkedvezőbb időjárás a csoda megtapasztalására. Bár ma már minden oda utazó tudja, hogy mire számíthat, az élmény annyira hihetetlen és letaglózó, hogy senki sem bánja meg, amiért maga is tett egy próbát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás