promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szabó Győző a függőségéről vallott
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szabó Győző őszintén beszélt heroinfüggőségéről.

Szabó Győző heroinista múltja mindenki számára ismert. A színész életrajzi könyve, a Toxikoma 2012-ben jelent meg, amely nyomán Herendi Gábor egy filmet is rendezett. Utóbbi ugyan csak nyomokban tartalmazott valóságot, mégis sokan úgy vélik, ez a film nagyon sok fiatalnak segíthet abban, hogy elhatározza magát a drogmentes élet mellett.

Szabó Győző 2000. május 28-án heroinozott utoljára, azóta viszont tiszta. A színész a Forbes Legyél jobb!-napon beszélt az akkori "élményekről".

„Akkor nem tudtam, hogy az lesz az utolsó. Amikor azt mondjuk, hogy heroinista vagyok, az azért van, mert az addiktológia szerint nincs gyógyult drogos, csak szüneteltetve van a szerhasználat. De azt is tudom, hogy ha egy kupac heroint kiszórnál elém, akkor sem nyúlnék hozzá, mert nagy a tét. Húsz éve is az volt – az életem –, és most is az”

Bár a drogokkal egy életre felhagyott, az alkohol megmaradt neki. Elmondása szerint minden nap legalább egy pohár bort megiszik, de előfordul, hogy egy egész üveggel lecsúzik neki. Zacher Gábor oxyológus szerint már napi egy pohár bor elfogyasztása alkoholizmus, de Győző nem osztja a véleményét; szerinte az neki jár. A színész egy metaforával próbálta meg elmagyarázni, hogy milyen érzést is tud okozni a szer.

„Benyomod a heroint, jön a két-három percig tartó flash. Brutál, elmondhatatlan dolog. Aztán jön egy több órán keresztül tartó eufória, mert nincs dülöngélés, kontrollvesztés, nem mondasz hülyeséget. (...) Egy nagyon jó barátom elvisz egy karibi nyaralásra az ország öt legjobb nőjével. Együtt töltjük péntektől vasárnapig az időt, homárt eszünk, koktélokat iszunk, végigszexeljük a hétvégét – ez nem tud annyit adni, mint az a három perc flash. Ez nagyon durva. Értsétek, mi az, amiről az ember lemond, és soha többé nem akarja csinálni. Értitek ezt a kettősséget?”

Azt Győző is elismerte, hogy mind a könyvében, mind a Toxikoma filmben látható jelenetek köszönőviszonyban sincsenek a kemény igazsággal, hogy milyen állapotok gyötörték őt az elvonón.

„Mindkettő kutya fasza ahhoz képest, amit valójában a drogos, beállt, cuccos junkie világban végigcsináltam. Izomrángások, a hideg pulyka állapot, amikor egyszerre ráz a hideg és izzadsz, ízületi fájdalmak, fejfájás, hányinger, fosás és minden egyéb. Brutális, mindez három héten keresztül. Aztán minden harmadik másodpercben fel akarod hívni a dealered, mert nem bírod tovább”

Szabó Győző az alábbi tanácsot adta a függőknek, akik szeretnének leszokni:

„Semmit nem ér, ha bedobnak a mentőbe és kórházba visznek. Be kell magadnak vallanod, hogy heroinista vagy. Vagy azt, hogy alkoholista, szexfüggő vagy bármi vagy”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás