promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra látták a magyar sárkányt Nyíregyháza fölött – szemtanú beszélt a nyírségi rémről, a Hundracóról
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy szemtanú házaspár beszámolója, akik látták a Hundracót Nyíregyháza fölött. De tényleg létezik a nyírségi sárkány?​

Folytatjuk a magyar szörnyes legendákkal foglalkozó cikksorozatunkat, melyben ezúttal a nyírségi sárkányról, a Hundracóról írunk. A badacsonyi görényemberről szóló anyagunk után egymást után kaptuk az olvasói leveleket olyan emberektől, akik azt állítják, hogy ők is láttak más Magyarországon élő, különleges lényeket.

Nem sokkal a badacsonyi görényemberes cikkünk után beszélhettünk olyan szemtanúval, aki a „magyar Loch Ness-i szörnyről”, a varbói tó réméről mesélt nekünk.

Nem sokkal később Níregyházáról keresett meg minket M. András és M. Andrásné, akik felhívták a figyelmünket egy újabb rejtélyes élőlényre, ami a Nyírségben rejtőzik, és olykor-olykor felbukkan. A Hundraco nevet viselő, sárkányszerű rémről szóló legenda sem újkeletű, hiszen már hosszú évek óta beszélnek róla a helyiek. Persze most is jóval többen vannak azok, akik erősen kételkednek ennek a lénynek a létezésében, de egyre több szemtanú számol be a leginkább egy Pteroszauruszra hasonlító szörnyetegről, ami valahol az Alföld északkeleti részének egyik elrejtett területén él, és csak akkor jön elő, ha táplálékra van szüksége.

A szemtanúk leírása szerint a Hundraco egy nagy madárra emlékeztet, aminek jóval nagyobb a csőre, mint mondjuk egy sasnak vagy egy sólyomnak, emellett óriási, denevérszerű szárnyai vannak, amelyeken átszűrődik a nap fénye. A nyírségi sárkány színéről azonban megoszlanak a vélemények: egyesek szerint fehéres színe van, mások szerint világosbarna, míg vannak, akik inkább sötétbarnásnak, majdnem feketének írták le.

A Hundracóról azt vallják, hogy több méteres lehet, átlagosan 3-4 méter közé lőtték be a szemtanúk. A késő kréta korban valóban élt errefelé egy repülő ősgyík, amire illik a leírás. A Bakonydraco galaczi a Pteroszauruszok rendjének Bakonydraco nemének egyetlen ismert faja, aminek maradványait 2000-ben találták meg Iharkút közelében. De ahogy a varbói tóban sem élhet egy Loch Ness-i szörnyhöz hasonló Plezioszaurusz, úgy kizárt dolog, hogy valahol a Nyírségben egy életben maradt Bakonydraco rejtőzik.

Jelenleg a Föld legnagyobb repülésre képes madásfaja - amiről tudunk - a vándoralbatrosz, amelynek szárnyfesztávolsága meghaladhatja a 3 és fél métert, de ez a faj nem él Magyarországon.

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy azok, akik óriási, repülő szörnyeket látnak Nyíregyháza felett és a Nyírségben, azok valójában mit láthattak? Megkértük hát M. Andrást és feleségét, hogy meséljék el, ők mikor és hol találkoztak a szörnnyel.

„Bent voltunk a városban, a Nyír Pláza közelében van egy Penny, ott szoktunk vásárolni. Aztán ahogy mentünk a Nefelejcs utcában, egy hatalmas árnyék suhant el felettünk. Felkaptam a fejem, és egy nagy szárnyat láttam elhaladni a ház felett. Rögtön szóltam a feleségemnek, hogy »odanézz, odanézz«, de ő már nem láthatta a háztól. Hazafelé aztán megint láttuk.

Csak akkor már messzebb volt (vette át a szót M. Andrásné - a szerk.). Akkor én vettem észre, hogy egy nagy madár repül távolabb. Kérdeztem a férjemet, hogy »azt láttad?«, mire kiabálja, hogy »igen, azt«. Hát egy ilyen sötét színű, nagy szárnyas madár lehetett, de hát ekkora? Szerintem ilyen nagy madár nincs Magyarországon. Nem tudta egyikünk sem, hogy mi volt az, aztán mikor már otthon voltunk, az interneten megnéztük, hogy milyen madárfajok élnek errefelé, akkor olvastunk erről a legendáról.”

– H.B.: Egyesek szerint egy repülő őshüllő lehet. Önök szerint is egy dinoszauruszt láttak?

„Dehogyis! Nem őshüllő, valami nagy madár, amit még nem ismerünk. De érdemes lenne megkeresni, hol lehet a rejtekhelye, és jó lenne megtudni, mi ez. Kíváncsiak lennénk, milyen lény él itt, ha már van egy ilyen legendánk, legyünk rá büszkék, és ismerjük meg”

– mondta M. Andrásné.

Felmerül a kérdés, hogy mindazok, akik állításuk szerint látták ezt a lényt, miért nem készítettek róla képet vagy videót? Hiszen egy ilyen világban, ahol gyakorlatilag össze vagyunk nőve a telefonunkkal, tényleg csak fel kellene emelnünk a kezünket, és kattintani egyet. Persze a mi szemtanúink nem rendelkeznek okostelefonokkal, csupán egyetlen régebbi típusú készülékük van, amivel a gyerekeiket és az unokáikat szokták hívni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás