promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kicsoda a badacsonyi görényember? Szemtanúk beszéltek a balatoni rémről
Borítókép:  Flickr
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan hisznek benne, míg egyesek azt állítják, látták már a badacsonyi görényembert.

Nem kell a Loch Ness-i tóhoz utazni, hogy legendás szörnyekkel találkozzunk. Magyarországnak is meg vannak a maga szörnyei, régóta pletykálnak róluk az emberek, akik meg vannak győződve róla, hogy látták már a mátranováki fanyűvőt, vagy farkasszemet néztek a beregi farkasemberrel.

Kevésbé híres, inkább a helyiek körében emlegetik a badacsonyi görényembert, akiről úgy hírlik, hogy a borospincékben szeret settenkedni. Erről a lényről azt beszélik, hogy emberszerű, mégis furcsán, görnyedten jár; gyakran négykézláb, hogy ártalmatlannak tűnjön, de amint a közelébe mennek, rögtön támad. A badacsonyi görényember szokásairól megoszlanak a vélemények: míg egyesek szerint csak az állatokat öli le, hogy kiszívja a vérüket, mások szerint az emberre is ugyanolyan veszélyt jelent.

A szóbeszéd szerint ennek a lénynek nagy bundája van, és mérgező anyagot is köp. Ha az ember szembe találkozik vele, nem szabad megmozdulni, és a levegőt is jobb visszatartani, amíg el nem távolodik tőlünk.

Bár az efféle szörnyes legendákra a legtöbben csak legyintenek, tényleg vannak, akik komolyan hisznek ezeknek a lényeknek a létezésében. Most lehetőségünk nyílt néhány szemtanúval beszélgetni, akik állítják, hogy látták a badacsonyi görényembert. Bár egyikük sem támasztotta alá azt, hogy a lény a borospincékben ólálkodik, Badacsony és környékén mindannyian belefutottak.

Budapesten él a 38 éves Szalay Botond, aki 2017-ben találkozott a lénnyel.

„Zánkán volt a szállásunk, de persze bejártuk a környező részeket az északi parton. Voltunk Szigligeten, Köveskálon, aztán volt egy nap, mikor beiktattunk egy Badacsony-Fonyód kiruccanást. Mikor visszajöttünk a komppal az északi partra, betértünk egy borozóba. Már este volt, mikor elindultunk vissza Zánkára, és az út mellett sétált egy alak. Mikor meglátta az autót, négykézlábra ereszkedett, és felnyomta a hátát, mintha fenyegetőnek akarna látszani. A visszapillantóban még láttam, hogy bement a fák közé, és eltűnt. Én előtte még sosem hallottam erről a legendáról, csak miután utánanéztem, hogy mi lehetett ez, akkor futottam bele a görényember dologba. Nincs kétségem afelől, hogy tényleg őt láttuk”

Badacsonytomajon lakik már több, mint 46 éve Irma néni, aki még 1996-ban látta a görényembert.

„Mentem az erdőben, aztán hallottam azt a hangot, mintha egy mélyhangú férfi hörgött volna. Először nem láttam senkit, aztán kicsit távolabb vettem észre, hogy egy szőrös valami megy a fák között. Biztos, hogy nem állat volt, mert két lábon ment, de bundás is volt. Annak idején még nem beszéltek konkrétan görényemberről, ezt a nevet csak később kapta, de szerintem nem lehetett akkor más. Azóta mástól is hallottam, hogy látta, van itt kettővel lejjebb egy barátnőm, ő azt mondja, még kezet is fogott vele (nevetett Irma néni)”

2008-ban futott össze kutyasétáltatás közben a lénnyel G. Richárd.

„Én észre se vettem, de a kutya rögtön elkezdett ugatni. Aztán egy darabig néztem, mire ugathat, nehezen láttam meg a növények között, elég jól rejtőzködött. Meg hát viszonylag messze is voltunk tőle, de a kutya egyből kiszúrta. Csináltam egy fotót, aztán mikor otthon kinagyítottam, akkor tényleg ott volt. Megmutattam az ismerőseimnek, többen ki is röhögtek, hogy nem volt ott semmi, csak beleképzelem...szóval a szokásos kioktatás, amit azok mondanak, akik nem voltak ott velem. (...) Biztos, hogy őt láttam, és mások is látták már”

Richárd elküldte nekünk azt a fotót, ami a badacsonyi görényemberről készült. Mivel eleinte mi sem tudtuk, mit kell rajta látni, bekarikázta a helyet, ahol állítólag a lény arca látszódik.

(Fotó: G. Richárd)

Hogy aztán tényleg létezik-e ez a lény, vagy ez is csak kitalált rém mese, amit néhányan komolyan elhisznek, azt mindenki döntse el maga.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás