promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Menstruációs szabadnapot vezetnek be – Kinek és hány nap jár?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nőként nagyon nehezek azok a bizonyos napok, hatalmas segítség lenne egy ilyen jellegű intézkedés bevezetése Magyarországon is.

Ha a spanyol kormány a jövő héten jóváhagyja, akkor a súlyos menstruációs fájdalomtól szenvedő nők havonta legfeljebb három nap szabadságot vehetnek ki a munkájukból – írja a Telegraph.

Egy spanyol rádióállomás által nyilvánosságra hozott reformtervezet szerint Spanyolország lesz az első nyugati ország, amely felkínálja a menstruációs szabadság jogát, amelynek értelmében a nők menstruációs szabadságot kapnak.

Jelenleg csak néhány ázsiai ország, köztük Japán, Dél-Korea és Indonézia, valamint az afrikai Zambia ad menstruációs szabadságot. A Spanyol Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Társaság szerint a menstruáló nők körülbelül egyharmada szenved olyan súlyos, dysmenorrhoeaként ismert fájdalomtól, amely eddig is szabadság kivételére vagy betegszabadság jelentésére késztette őket.

„A dysmenorrhoea tünetei közé tartozik az akut hasi fájdalom, fejfájás, hasmenés és láz. Ha valakinek ilyen súlyos fájdalommal járó ciklusa van, annak lehetőséget kell biztosítani, hogy otthon maradjon”

– mondta Angela Rodriguez, az egyenlőségért felelős államtitkár.

A jövő keddi kormányülésen elfogadás előtt álló reformban más, a nők ciklusához kapcsolódó intézkedések is vannak, mint például, hogy az iskolák egészségügyi betétet biztosítsanak a rászoruló lányok számára.

Ugyanebben a reformcsomagban a spanyol baloldali kormány azt tervezi, hogy szélesebb körben elérhetővé teszi az abortuszt azáltal, hogy megszünteti a 16 és 17 évesek szülői engedélyére vonatkozó követelményt, és garantálja az állami kórházakban történő abortuszt. Jelenleg az ország egész területe abortuszmentes zóna, ami azt jelenti, hogy az orvosok etikai okokra hivatkozva megtagadhatják az abortuszt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás