promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin „vadállatain”, a különleges alakulatokon kívül már egyetlen orosz katonának sincs kedve harcolni
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ukrán információk szerint egy orosz ezredes úgy sérült meg, hogy a tiltakozó katonája áthajtott rajta egy tankkal.

Minden hadsereg rendelkezik olyan speciális egységekkel, amelyek a legjobb kiképzést kapják, és a legveszélyesebb küldetéseket bízzák rájuk. Az oroszoknál ez a Szpecnaz, amely valójában többféle különleges alakulat és kommandó összefoglaló neve.

A legismertebb a Szpecnaz GRU, amely a szárazföldi hadsereg különleges alakulatait takarja, de emellett a haditengerészet, a légideszant-csapatok és az Orosz Belbiztonsági Szolgálat (FSZB), vagyis a hajdani KGB is rendelkezik ilyen egységekkel.

Putyin „vadállatai” Ukrajnában is jelen vannak, ahhoz viszont nem rendelkeznek elegendő létszámmal, hogy képesek legyenek egymaguk eldönteni a háborút. A Szpecnazról természetesen különféle rémhírek terjednek, amelyek egy része valóban igaz lehet, más részüket viszont az ellenség megtévesztésére és megfélemlítésére találták ki.

A brit sajtó szerint a különleges alakulatok tagjai kizárólag éles lőszerrel gyakorlatoznak, hogy komoly tétje is legyen az egymásra lövöldözésnek. Még a gyalogsági ásójuk is veszedelmes fegyver, amellyel simán képesek agyoncsapni akár egy megvadult kutyát is.

A Szpecnaz tagjai elképesztő kiképzésen mennek keresztül, mire a harctérre vezénylik őket, így nem csoda, hogy mindenféle kétség és fenntartás nélkül szállnak szembe az ellenséggel. Feltehetőleg ők Putyin elnök azon egységei, amelyek soha nem teszik fel maguknak a kérdést, hogy van-e értelme, illetve igazságos-e az Ukrajna elleni háború.

Ez a többi harcolóra nem feltétlenül igaz, egy ukrán újságíró szerint például Jurij Medvegyev ezredes úgy szerezte durva lábsérüléseit, hogy az egyik orosz katonája áthajtott rajta a tankjával. Tettét tiltakozásnak szánta a több ezernyi bajtársa elvesztése miatt.

A Szpecnaz vérszomjasnak tartott alakulataiban efféle kihágás elképzelhetetlen. Nagyjából 15 ezer speciálisan kiképzett katonáról beszélünk, akik olyan kiképzési programon mennek keresztül, ahol 90 százalékos a lemorzsolódási arány, vagyis csak a legjobb 10 százalék marad fenn a rostán.

A „programban” a lövészet és a késharc természetesnek mondható, de szakértőivé válnak a robbanóanyagoknak és a terrorizmus elleni küzdelemnek, illetve brutális kézitusára, sőt még víz alatti harcra is kiképzik őket.

Az elszántságukat egy korábbi szovjet tiszt beszámolója szerint azzal növelik, hogy az alakulatok tagjait rendszeresen megverik övszíjjal, illetve arra kényszerítik őket, hogy a szabadban, esetleg a vécében aludjanak. Lényegében lélektelen fegyverré formálnak át minden embert, akiktől ezek után kár irgalomra számítani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás