promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
4 tipp az összpontosítás javítására és a figyelem növelésére
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nehezen koncentrálsz a munkádra? Könnyedén elfáradsz? Adunk néhány tippet, hogy jobban összepontosítsd a figyelmedet.

A környezetünk nagy szerepet játszik a figyelmünkben. Mivel sokan továbbra is otthonról dolgozunk, ez mindkét irányban befolyásolhatja a munkánkat. Bizonyos esetekben olyan zavaró tényezőket jelenthet, amik nehezítik a fókuszálást.

Neurológiailag az agy úgy működik, hogy egyszerre csak egy feladatra összpontosít, vagyis a gyermeknevelés és munka együtt nem fog menni.

Ellenben az otthoni munkavégzés jótékony hatással lehet az összpontosításra – ha megfelelő feltételekkel rendelkezel.

A vállalkozások gyakran attól félnek, hogy az alkalmazottak nem fognak koncentrálni, hanem inkább elviszik a kutyát sétálni vagy mosogatnak. De éppen az ellenkezője a helyzet.

Gyakorold az éberséget

Egy egyszerű technikával érdemes odafigyelni a légzésre. Csukd be a szemed, tisztítsd meg az elméd, és számold a lélegzeteid anélkül, hogy megpróbálnád megváltoztatni vagy irányítani. Összpontosíts légzésed hangjaira.

Érdemes a napot meditációval kezdeni, ha pedig úgy érzed, hogy romlik a figyelmed, nyugodtan szakítsd meg a munkát 10 perc jógával.

Tarts rendszeres szüneteket

Ha rengeteg a munkád, akkor ez az utolsó dolog, amire megoldásként gondolsz, pedig segíteni fog. Ez lehet öt perc minden óra végén, vagy 15 perc néhány óránként.

Teljes mértékben rajtad múlik, hogy ilyenkor hogyan töltöd az idődet, akarsz-e pihenni, friss levegőt szívni vagy egy kis testmozgást végezni. Bármelyiket is választod, segíteni fog a figyelmed összpontosításában, amikor visszatérsz a munkához.

Próbáld ki az időblokkolást

Ahelyett, hogy egy feladattal foglalkoznál, amíg kész nem leszel, próbáld ki, hogy csak bizonyos, meghatározott ideig csinálod, majd másra térsz át. Valamint tarts 20 perc szünetet két tevékenység között.

Jim Loehr és Tony Schwartz kutatók azt találták, hogy maximális kognitív figyelemidőnk 120 perc. Ha hosszabb ideig koncentrálunk, nem csináljuk jól.

Fontos viszont, hogy a szünet tényleg szünet legyen, ilyenkor ne foglalkozz a gépeddel vagy a mobiloddal, hanem pihenj.

Állíts fel fontossági sorrendet

Érdemes prioritás szerint sorrendbe tenni a feladataidat, és aszerint foglalkozni velük. Írj előre egy listát, amin végigveszed a munkádat és kategorizálsz. Szedd össze mik a fontosak, nem fontosak, sürgősek és nem sürgősek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás