promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Profi varratok hegesztőgéppel, akár házilag (x)
Borítókép:  A hegesztés jól ismert fémmegmunkálási forma
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A precíz varratok a professzionális hegesztői munka ismérvei. Ne feledjük azonban, hogy a jó munkához elengedhetetlen a megfelelő eszköz. Egy profi berendezéssel akár házilag is használható hegesztőkké válhatunk, ha szeretnénk belevágni a folyamatba.

Ha fém alkatrészekről vagy különféle elemekről van szó, az egyes részek egybeolvasztása és biztonságos összeerősítése nem egyszerű feladat. Egy ilyen munka megfelelő technológiai hátteret igényel. Az erre alkalmazható specifikus, de jól ismert eljárás a hegesztés, mely a fém alkatrészek oldhatatlan kötéssel való összekapcsolására szolgál. Maga a technológia igencsak nagy múltra tekint vissza, a valódi fejlődés ugyanakkor az elmúlt két évszázadban indult be. A megfelelő hegesztés létrehozásának alapja pedig nem más, mint egy hegesztőgép.

A hegesztőgép segítségével hozhatók létre az úgynevezett varratok, vagyis illeszthetők össze véglegesen a kívánt fém elemek, alkatrészek. A hegesztés során a fémek atomjait és molekuláit összetartó erőket használják fel. Így alakul ki a két elem között egy kohéziós kötés. A hegesztőgép segítségével lényegében két módszer áll rendelkezésünkre a hegesztéshez.

Az egyik esetén a fémet vékony rétegben megolvasztják és így illesztik egymáshoz az elemeket. A másik esetben szükség van egy úgynevezett hozaganyagra, mely az alapanyaghoz hasonló kémiai összetétellel rendelkezik. A hegesztőgép és a hozaganyag segítségével pedig lényegében összeköthetjük a két alkatrészt.

Munka a hegesztőgéppel

A hegesztés technológiájának és a hegesztőgép használatának elsajátítása leginkább a területhez való affinitást, illetve tanulékonyságot igényel. A hegesztői szakmát választók természetesen részt vehetnek különböző képzéseken, ahol elsajátítják a szakma fortélyait. Emellett azonban akár „hobbisták” is nyugodt szívvel belevághatnak. A gyakorlást és egy megfelelően használható hegesztőgép ugyanakkor nélkülözhetetlen. Ám akkor még szót sem ejtettünk az elérhető technológiákról és felszerelésekről.

Manapság a legtöbbet alkalmazott hegesztő eszközök az inverteres hegesztőgépek. Ennek oka leginkább a mobilitásukban keresendő. Tekintve, hogy a hegesztési munkákat adott esetben egészen extrém helyszíneken kell kivitelezni, a hegesztőgép hordozhatósága kulcsfontosságú lehet.

Fontos megjegyezni, hogy mobilitásuktól függetlenül az inverteres hegesztőgépek teljesítménye nem marad el a többi típustól, komoly előnye továbbá, hogy kevésbé rutinos kezekben is megfelelő működésre képesek.

A megfelelő hegesztőgép nagy segítséget jelent

Mire érdemes figyelnünk?

Attól függetlenül, hogy a hegesztőgépek mindegyike azonos célt szolgál és hasonlóan is néznek ki, az alkalmazott technológiák és akár a működési elvek is rendkívül különbözőek lehetnek. A piacon több típus elérhető a már említett inverteres modelleken kívül is, így nem árt, ha tisztában vagyunk a saját igényeinkkel és azzal, hogy melyik készülék pontosan milyen célokra felel meg leginkább. A vásárlás során mindenképpen figyeljünk a műszaki specifikációkra, melyek közül az egyik legfontosabb a bemeneti teljesítmény.

A hegesztőgépek emellett rendelkeznek egy úgynevezett AMP besorolással is. Ez lényegében a készülékek teljesítményét meghatározó mérőszám. Az AMP besorolás segíthet nekünk abban, hogy lássuk, hogy egyes hegesztőgépek milyen szívós, vagy épp milyen vastagságú anyagok megmunkálására alkalmasak. Némi utánajárással, a céljainknak megfelelő készülék beszerzésével és egy kis gyakorlással szinte garantált, hogy mi magunk is megfelelő minőségben leszünk képesek hegeszteni, legyen szó bármilyen anyagról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás