promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy kisvárosban varjak szedik össze a cigarettacsikkeket
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A madarakat betanítás útján bírják rá a szemétszedésre és még meg is jutalmazzák őket.

Létezik egy kisváros, ahol a varjak talán jobban ügyelnek a környezetre, mint a legtöbb embertársunk. Az elhullajtott cigicsikkek problémája a legtöbb városnak gondot okoz. Erre talált megoldást egy Stockholm közelében lévő kisváros, Södertälje, ahol a szárnyasokat betanították a cselekvéssorozatra. De hogyan sikerült mindezt elérniük? 

Ismerős Pavlov klasszikus kondicionálás kísérlete? Az egykori orosz kutató rájött, hogyha társítja az ételosztást a harangszóval, akkor már harangszóra beindul az eb szájában a nyálelválasztás, vagyis párosítja a két ingert. Hasonlóan történt ez a varjakkal is Svédországban.

Egy beinduló vállalkozás létrehozott kiállított gyűjtőhelyeket, ahol étellel jutalmazzák meg a repülő barátainkat, ha azok sikeresen odavisznek egy összeszedett csikket. 

Hatalmas problémát hidalhat ezzel át a Corvid Cleaning elnevezésű cég, mivel Svédországban még ma is nagy gondot okoz a dekkek mennyisége: évente egymilliárd szál landol a földön. Megdöbbentő módon ez az összes szemét 62 százalékát teszi ki. Éppen ezért Södertälje jelentős mennyiségű összeget fektet az utcák tisztántartására - körülbelül hétszáz millió forintról beszélünk. 

Ezeket a költségeket jóval csökkentené az igencsak leleményes ötletük, miszerint a varjak dolgozzanak az emberek helyett ingyen. A kaledóniai varjak megfelelő példányok lehetnek, mert logikai készségeik egy hétéves gyermek szintjével vetekszenek, tehát a legokosabb madárnak számítanak társaik között. 

„Könnyű őket betanítani, sőt, még egymástól is tanulhatnak”

- mesélte a varjakról Christian Günther-Hanssen, a vállalkozás alapítója.

Tomas Thernström, a körzet hulladékstratégiai vezetője, pedig hozzátette ironikusan: a madaraknak meg lehet tanítani, hogy összeszedjék a csikkeket, de az embereknek nem, hogy ne dobják azokat el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás