promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A híres aranyszikla, amelyet tényleg csak egy hajszál tart a helyén időtlen idők óta
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A buddhista zarándokhely valóban maga a gravitáció csodája.

Kutatók szerint a Föld magja annyi aranyat tartalmaz, hogy azzal az egész bolygót be lehetne vonni félméteres vastagságban. Így már nem csoda, hogy Mianmarban (a hajdani Burmában) egy gigantikus, szent arany sziklát látogatnak a hívek – bár a látszat ebben az esetben csal.

Fotó: Profimedia

A Kyaiktiyo pagoda egy népszerű buddhista zarándokhely, és az a különlegessége, hogy a 7 méter magas építmény egy ormótlan szikla tetején emelkedik. Ez valójában gránitból van, csak aranylemezekkel fedték be, ezért tűnik úgy, mintha az egész csillogó nemesfémből lenne.

A legenda úgy tartja, hogy a követ Buddha hajszála tartja a helyén, és tényleg úgy tűnik, mintha a nagyobb sziklatömb szélén egyensúlyozó képződményt egy szélfuvallat is le tudná taszítani a mélybe.

Az aranyszikla (és rajta a pagoda) 1100 méteres tengerszint fölötti magasságban helyezkedik el, a megközelítése tehát nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Maga a gránittömb 7,6 méter magas, a kerülete pedig 15 méter. Valójában még több pagoda és szentély található a környékén, de a zarándokok körében ez a legnépszerűbb.

Ha valaki esetleg attól tartana, hogy az óriási szikla egyszer csak megindul a mélybe, azt megnyugtatjuk, hogy a pagoda már 2500 éve áll a tetején. A hagyomány szerint a hatalmas tömböt szintén Buddha helyezte el itt, mert a formája nagyon hasonlított egy általa végtelenül tisztelt remete fejéhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás