promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy takarító orángután az internet új sztárja, aki Magyarországon él – videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A majom összetakarít, ha bezár az állatkert. Láttál már ilyet?

A Nyíregyházi Állatpark a hét elején egy igazi örömhírről számolt be a közösségi oldalán. Európai bölényborjú született, ami a kontinens legnagyobb emlősállata.

A feljegyzések szerint egészen a 18. századig éltek Magyarországon, az utolsó példányt 1790-ben ejtették el. Nem sokkal ezután szinte egész Európából eltűnt, csak a lengyelországi Bialowieza őserdejében maradt pár száz egyed. Ám az egyetlen megmaradt populáció élőhelye a világháborús frontvonalban feküdt, így létszámuk folyamatosan csökkent. 1916-ban már csak 150 állatból állt a bölénycsorda, 1919. február 21-én egy vadorzó ölte meg az utolsó bölényt a bialowiezai őserdőben. Az európai bölény tehát kipusztult Európában, de csak a szabad természetben.

A Dr. K. Primel által 1923-ban alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság ugyanis számba vette az összes, állatkertekben fellelhető állatot, és végül 56 fogságban élő egyedet összegyűjtött, és elkezdték szaporítani, majd fokozatosan visszatelepíteni a bialowiezai őserdő egy védett területére. Ma ilyen visszatelepített állományok élnek a lengyel bialowiezai erdőben, Fehéroroszországban, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és Bulgáriában.

Ez utóbbi területen, a Rodope hegység lábánál él egy nyíregyházi születésű bölény is, amely 2020 novemberében került vissza a természetbe a Rewilding Europe visszatelepítési programja keretében, egy vadonélő bölénycsordához.

Az Állatpark azonban nem csak az új jövevényekről számol be a Facebook-on, hanem vicces tartalmakkal be is aranyozzák a követők napjait. Most éppen egy orángután az új sztár, aki szorgosan összetakarít maga után, amint bezárt az intézmény.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás