promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták az elátkozott hajót, de nem biztos, hogy ezzel bölcsen cselekedtek
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A francia Le Griffon 350 éve süllyedt el, miután az irokéz indiánok ellene uszították a természet erőit.

Az évszázadokkal ezelőtt elsüllyedt hajók után kutatók számára a Le Griffon nevű többárbócos afféle Szent Grálnak számított. Most azonban előkerült az amerikai Michigan-tó mélyéről, ahová rögtön az első (1679-es) útja során került.

Az elátkozottnak tartott hajóról eddig nem sokat tudtak, az is csak feltételezés volt, hogy az orrát – a nevének megfelelően – egy faragott mitológiai griff díszítette. Kutatóbúvároknak azonban most sikerült rátalálniuk a közel 350 éves roncsokra, és nem is túl rossz állapotban.

A Le Griffon drága szőrméket szállított, amikor feltehetőleg négynapos viharba került, és ez okozta a vesztét. A szóbeszéd szerint a helyi őslakos irokéz indiánok átkozták meg, ők szabadították rá a sötét fellegeket.

A hajót a francia felfedező La Salle használta a második expedíciója során, és a célja az volt, hogy az amerikai Nagy-tavakon keresztül valahogy utat találjon a távoli Kína és Japán felé. A Le Griffon 45 tonnás, hétágyús bárka volt, és a felfedező szerencsésnek mondhatta magát, hiszen maga kenuval folytatta útját, nem sokkal a pusztító vihar előtt.

Valójában a Le Griffonra már 2018-ban rábukkantak, de azt csak egy kutató házaspár, Steve és Kathie Libert gondolta biztosan, hogy a roncsok az elátkozott hajóhoz tartoznak. Fantasztikus, hogy a hajógerinc szinte teljesen egyben maradt, ami megkönnyítette az azonosítást.

Az indián hagyomány szerint a Le Griffon a tragédia óta szellemhajóvá vált, és még ma is hallani, ahogy a legénység éjszakánként énekel a holdfényben. A rakományról nincs semmi hír, pedig mai pénzre átszámítva 640 ezer font (vagyis 275 millió forint) lehetett az értéke.

Fotó: Profimedia

La Salle annak idején azt feltételezte, hogy a kapitány és az emberei fellázadtak, elsüllyesztették a hajót, a gazdag zsákmánnyal pedig megszöktek. A most megvizsgált maradványok azonban nem arra utalnak, hogy a Le Griffon a tűz martalékává vált volna, vagyis sokkal valószínűbb egy természeti katasztrófa. Mivel az orrárbócot több kilométerre találták meg a hajó többi részétől, ez is a pusztító vihar teóriáját erősíti.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás