promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen! Kolumbusz sellőkkel találkozott Amerika felfedezése előtt, de rondának tartotta őket
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A híres hajós rengeteg bakit elkövetett az útja során, lényegében azt sem tudta, merre járt.

Kolumbusz Kristóf 1492 nyarán vágott neki az Atlanti-óceánnak, hogy hosszú és keserves utazása végén felfedezzen egy új kontinenst: Amerikát. Tévedés azt hinni, hogy ez egy jól megszervezett és tudományos alapossággal előkészített expedíció volt, sőt a bátor hajós legtöbbször csak a sötétben tapogatózott.

1493 januárjában például a mai Dominikai Köztársaság mellett hajózott el, és a parton három sellőt vélt felfedezni. Ezek a félig ember, félig hal mitológiai lények számos nép hiedelemvilágában felbukkannak, és arról híresek, hogy néha elcsábítják az utazókat, máskor pedig hajótörést okoznak.

„Fele annyira sem szépek, mint ahogy lefestették őket”

– szólt lefitymálóan Kolumbusz is, amikor megpillantotta a hableányokat. Amelyek persze nem a titokzatos vízi lények voltak, hanem gömbölyded, tömpe orrú manátuszok, amelyek a közép-amerikai vizekben is honosak.

Fotó: Profimedia

Kolumbusznak nem ez a kínos baki volt az egyetlen tévedése Amerikával kapcsolatban. Négyszer jutott el oda, de mindvégig meg volt győződve arról, hogy Indiába érkezett. Amikor első alkalommal találkozott a bennszülöttekkel, rögtön hívatta is az arab tolmácsát, akinek a beszédéből persze egy kukkot sem értettek az indiánok.

A nagy felfedező rosszul becsülte fel a megtételre váró távolságot is, ami nem csoda, hiszen nem volt tudós, de még csak különösebben tanult ember sem. Úgy kalkulált, hogy nyugat felé 3900 kilométert hajózva juthat el Indiába, de végül bő egy hónapig hánykolódtak az óceánon, mire elérték az Újvilágot.

Az Indiában akkoriban beszerezhető egyik legdrágább kincs a fekete bors volt. Kolumbusz csodálkozott, amikor nem találta meg Amerikában az értékes fűszert, de gyorsan feltalálta magát. A megbízójának, II. Ferdinánd aragóniai királynak beadta, hogy a szegfűbors és a csípős paprika még jobbak is a borsnál, ráadásul nagy tömegben beszerezhetők, és ezzel a probléma meg lett oldva.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás