Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Valójában így nézett ki egy magyar ember 900 évvel ezelőtt?

Valójában így nézett ki egy magyar ember 900 évvel ezelőtt?

Színes

Valójában így nézett ki egy magyar ember 900 évvel ezelőtt?

Színes

Promotions 14:54

Ez az egyik legértékesebb magyar ereklye.

Szent László király hermájáról valószínűleg már mindenki hallott, ez az egyik legértékesebb magyar ereklye a középkorból, sőt, egyike a három legfontosabb magyar ereklyének a Szent Korona és a Szent Jobb után. 

A Szent Korona és a Szent Jobb a magyar fővárosban található, míg a hermát Győrben őrzik, méghozzá a Mosoni-Duna és a Rába összefolyásánál, a Káptalandombon épült Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Az ereklyetartó szent királyunk koponyáját őrzi, a hozzá készült aranyos kiképzés pedig a 15. században készült, miután azeredeti ereklyetartó elpusztult egy tűzvész során. A hermát úgy alakították ki, hogy a koponya egy kis része megérinthető legyen.

Az eredeti ereklye amúgy a 12. században készült, miután az 1095-ben elhunyt László királyt szentté avatták, majd sírját felnyitották, hogy díszes koporsóba helyezzék maradványait, ám a koponyáját külön kezelték, hogy a középkorban szokásos vallásos tisztelet tárgyává tegyék.

2011-ben a koponyaereklyét vizsgálatoknak vetették alá, és megállapították, hogy az ötvösmester nem sokat tévedett, hiszen az ereklye kiképzése hasonlíthat a 11. századi magyar királyra, aki megszilárdította a Magyar Királyságot.

Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas magyar festő- és grafikusművész korábban elkészítette a koponya alapján a király portréját is, amit IDE kattintva megnézhettek. A kutatás során azt is megvizsgálták a szakértők, hogy vajon a koponya tényleg Szent László királyé lehet-e. A DNS-vizsgálatok alapján kiderült, hogy valójában Szent László koponyáját helyezhették el a hermában.

Pálfi György antropológus azt is hozzátette:

"A fogak épsége azt sejteti, hogy hajdani tulajdonosuk jó körülmények között élt, az uralkodói osztály legfelső rétegéhez tartozott".

Szent László királyhoz az évszázadok alatt számtalan legenda kapcsolódott, a lovagkirályról elterjedt szóbeszéd szerint vizet fakasztott a sziklákból, halála után pedig többször is visszatért, hogy győzelemre vezesse a magyar seregeket. A hermájához a 18. században kapcsolódott egy legenda, miszerint a győri lakosok az 1762-es földrengés során hozzá folyamodtak segítséghez, a király pedig megmentette a várost a nagyobb pusztítástól.

(Forrás: Origo, Blikk, Múltkor)

Borítókép: Courtesy Everett Collection/Profimedia (illusztráció a The Vagabond King című, 1956-os amerikai filmből)