promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Séfek séfe: a világ legundorítóbb ételét kóstolta meg a zsűri – majdnem hányás lett a vége
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tradicionális svéd ételnek már a szagát is alig lehet bírni.

Van egy hagyományőrző svéd étel, amit elég kevés ember szeret a világon, de mégis létezik, és ez a surströmming. Ha szó szerint lefordítjuk, akkor savanyú heringet jelent. Ez gyakorlatilag erjesztett, konzervált hal, és a világ egyik, ha nem a legbüdösebb étele.

A konzervet még a repülőre se lehet felvinni, mivel a széndioxid-termelés miatt felrobbanhat, és iszonyatos bűz árasztaná el a gépet. A csatornaszagú ételt általában a szabadban szokták elfogyasztani, annyira nem lehet bírni a szagát. Lehet fintorogni bármilyen büdös sajttól, de a surströmming többszörösen le fogja nyomni.

A fehérje lebontásáért, vagyis a rothadásért baktériumok felelősek. Igazából mai napig nem tudni miért létezik, de ha bevállalósak vagyunk, akkor egy svéd kiruccanás alkalmával meg lehet kóstolni.

Krausz Gábor meglepetéssel készült a zsűritársainak a Séfek séfében, vagyis inkább egy nagy kitolással, mivel a napok óta tartó séfversenynek ő lett a nyertese. Wolf András meg is lepődött, hogy Tóth Gabi férje főzött egy jó ételt, és biztosan az van a fedő alatt. Nos, nagyot tévedett.

Wolf Andrásnak és Vomberg Frigyesnek a legendás surströmminget kellett megkóstolnia. Amikor a séfek meglátták a konzervet, talán még nem is sejtették, hogy mi vár rájuk.

Aztán jött a kóstolás, aminek öklendezés és káromkodás lett a vége. El lehet képzelni, hogy az ételnek milyen íze lehet, ha már a szaga ilyen brutális.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás