promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Űbercukik a kihaltnak hitt törpedisznók - videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Számos szervezet vállalta fel, hogy megmenti a veszélyeztetett vagy kihalás szélén álló fajokat. Áldásos tevékenységük révén pedig vannak olyan állatok, akiket szinte hamvaikból támasztanak fel.

Kihaltnak hitt törpedisznókat engedtek szabadon Indiában egy természetvédelmi program keretében. A világ legkisebb disznójának populációja az 1960-as években annyira lecsökkent, hogy azt hitték kihaltak, ám ’71-ben találtak néhány példányt Indiában.

Az alig fél méternél nagyobb, 25 centiméter magas és maximum 9 kilót nyomó állatok egykor előfordultak a Himalája lábánál elterülő síkságon Indiában, Nepálban és Bhutánban is. A populáció drasztikus csökkenését, mint a legtöbb faj esetében a természetes élőhelyeik elképesztő mértékű zsugorodása okozta.

A törpedisznók ma már csak az Assam Manas Nemzeti parkban élnek, közülük 14-et már tavaly szabadon engedtek, most pedig ismét 7 hím és 5 nőstény élvezheti a szabadságot. A cél pedig, hogy a következő négy évben további 60 állatot engedjenek a természetbe.

A faj megmentését szolgáló program keretében jelenleg 70 disznónak viselik gondját, akiket szaporítás után engednek vissza a vadonba, ahol jelenleg kevesebb mint 250 példány él.

A disznó szaporításán túl, a tudósok igyekeznek helyreállítani azokat a területeket is, amelyeken egykor éltek ezek az állatok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás