Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mi folyik itt? Sorra törnek el a pelikánok szárnyai

Mi folyik itt? Sorra törnek el a pelikánok szárnyai

Színes

Mi folyik itt? Sorra törnek el a pelikánok szárnyai

Színes

Promotions 21:41

Valószínűleg emberi tevékenység okozza, de ha nem, akkor az riasztó lehetőségeket vet fel.

Furcsa jelenségre lettek figyelmesek Kaliforniában az óceáni partvidékeken honos tengeri barna pelikánokkal kapcsolatban. A barna gödénynek is nevezett madarak ugyanis egyre nagyobb számban kerülnek elő törött szárnyakkal.

A szakemberek most arra gyanakodnak, hogy a tettes egy felelőtlen ember lehet, aki szórakozásból fogdossa el a szárnyasokat, hogy utána sérülten engedje szabadon őket. Ha viszont más áll az esetek hátterében, az akár rémisztő is lehet.

A hatóságok több mint 30 röpképtelen pelikánt találtak tavaly október óta, és ez a megdöbbentő szám kizárólag Orange County tengerparti területére vonatkozik. A madarak közül 22 nyílt törést szenvedett, a csontjuk szabályosan kilógott a bőrük alól.

Ez emberi segítség nélkül halálos sérülés az állatok számára, és amikor megtalálták őket, már egyikőjükkel sem lehetett mit tenni. Az összes ilyen madarat kénytelenek voltak elaltatni a szakemberek. Véleményük szerint komoly erőhatás érte a csontokat, amiért éppen így törtek el.

„Egyelőre nincs gyanúsítottunk, és nincs szemtanúnk sem, vagyis nincs más bizonyítékunk, mint a sérült madarak”

– mondta keserűen a vadvilágért felelős rendészeti osztály vezetője. Aki szintén emberi tevékenységre gyanakszik, bár azt nem érti, hogyan tudja elkapni az állatokat ilyen tömegben, illetve mi motiválja aljas cselekedeteiben.

A károkozás nem kicsi, hiszen egy sérült pelikán gyógyítása, hónapokig tartó kezelése 50 és 100 ezer dollár közötti összegbe, vagyis akár 30 millió forintba is kerülhet. A tengeri barna pelikánok ugyanakkor nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, így a lelketlen emberek viszonylag szabadon garázdálkodhatnak közöttük.

Borítókép: Profimedia