promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi folyik itt? Sorra törnek el a pelikánok szárnyai
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg emberi tevékenység okozza, de ha nem, akkor az riasztó lehetőségeket vet fel.

Furcsa jelenségre lettek figyelmesek Kaliforniában az óceáni partvidékeken honos tengeri barna pelikánokkal kapcsolatban. A barna gödénynek is nevezett madarak ugyanis egyre nagyobb számban kerülnek elő törött szárnyakkal.

A szakemberek most arra gyanakodnak, hogy a tettes egy felelőtlen ember lehet, aki szórakozásból fogdossa el a szárnyasokat, hogy utána sérülten engedje szabadon őket. Ha viszont más áll az esetek hátterében, az akár rémisztő is lehet.

A hatóságok több mint 30 röpképtelen pelikánt találtak tavaly október óta, és ez a megdöbbentő szám kizárólag Orange County tengerparti területére vonatkozik. A madarak közül 22 nyílt törést szenvedett, a csontjuk szabályosan kilógott a bőrük alól.

Ez emberi segítség nélkül halálos sérülés az állatok számára, és amikor megtalálták őket, már egyikőjükkel sem lehetett mit tenni. Az összes ilyen madarat kénytelenek voltak elaltatni a szakemberek. Véleményük szerint komoly erőhatás érte a csontokat, amiért éppen így törtek el.

„Egyelőre nincs gyanúsítottunk, és nincs szemtanúnk sem, vagyis nincs más bizonyítékunk, mint a sérült madarak”

– mondta keserűen a vadvilágért felelős rendészeti osztály vezetője. Aki szintén emberi tevékenységre gyanakszik, bár azt nem érti, hogyan tudja elkapni az állatokat ilyen tömegben, illetve mi motiválja aljas cselekedeteiben.

A károkozás nem kicsi, hiszen egy sérült pelikán gyógyítása, hónapokig tartó kezelése 50 és 100 ezer dollár közötti összegbe, vagyis akár 30 millió forintba is kerülhet. A tengeri barna pelikánok ugyanakkor nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, így a lelketlen emberek viszonylag szabadon garázdálkodhatnak közöttük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás