promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hivatalos: a herceg nem csókolhatja meg többé Hófehérkét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Eltávolították Disneylandből azt az installációt, amely Hófehérke és a Herceg csókját ábrázolja. Egyesek szerint innen már nincs messze, hogy ezt a rajzfilmet is törölje a Disney.

Nemrég felújították a kaliforniai Anaheimben található Disney-park egyik leghíresebb útját, amelyet „Hófehérke útjának” is szoktak nevezni, és amelyen keresztülhaladva a látogatók felidézhetik a történet leghíresebb jeleneteit. A megújult ösvényről azonban végérvényesen eltávolították az „igaz szerelem csókja” jelenetet, azt, amelyben a herceg a csókjával ébreszti fel Hófehérkét a halálból.

A Disney hercegnős filmjeinek visszatérő témája „az igaz szerelem csókja”. Az 1937-es Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmben a főszereplőt Florian herceg szó szerint életre kelti azzal, hogy megcsókolja.

A dolog természetesen ezúttal is a túlzott politikai korrektség jegyében történt, a kritikusok szerint ugyanis a jelenet aláásta a kölcsönös beleegyezés fontosságáról szóló harcokat, mivel a történet szerint Hófehérke eszméletlen és lényegében halott a jelenet alatt, így a herceg csókja beleegyezés nélkülinek tekinthető.


Hófehérke útjának egyik állomása Disneylandben. Forrás: Profimedia

Az elmúlt időszakban egyébként számtalan rajzfilm került komoly sortűz alá a politikai korrektség jegyében. 

A Disney már eddig is olyan klasszikusokat törölt a kínálatából, mint a Dumbo és a Pán Péter, míg a kisgyerekeknek szóló Muppet Show című sorozatuk egyes részeire rendkívüli figyelmeztetést adtak ki káros tartalom miatt.

De megemlíthetnénk például a Dr. Seuss mesekönyveket is, amelyeket a heves sajtóvisszhang ellenére az egész Egyesült Államokban betiltottak. 

A fentiek tükrében sokan attól tartanak, hogy végül minden klasszikus Disney rajzfilmet törölni fognak, vagy betiltják őket. 

Hófehérke és a hét törpe 1938-as megjelenése óta a Disney rajzfilmek több generáció gyermekkorát is meghatározták, a stúdió által készített filmek bizonyos elemeit (főleg a régebbi alkotások esetében) azonban évről-évre egyre többen támadják, különösképp abban a tekintetben, hogy miként viszonyulnak a nőkhöz, a különböző etnikumokhoz vagy egyéb módon megkülönböztetett kisebbségekhez. 

Hasonló csók csattan el a Csipkerózsikában

A Hófehérkéhez hasonlóan az 1959-es Csipkerózsika egyik kulcsjelenetében a csakugyan eszméletlen Aurora hercegnőt szintén a tudta nélkül csókolja meg Fülöp herceg. Ez esetben is az „igaz szerelem csókja” töri meg az átkot, amely Aurórát és a királyság minden lakóját egy száz évig tartó álom fogságában tartja.

Szexista elszólás egy egértől

De a Hamupipőke című rajzfilm kapcsán is sok érdekes kérdés van, amit ki lehetne elemezni – kezdve attól, hogy helyes értékeket mutat-e a fiatal lányoknak az a történetelem, hogy Hamupipőke minden problémáját egy jó házassággal oldja meg, azáltal, hogy elmegy egy szép ruhában egy bálra. 

De hogy egy konkrét jelenetet is megemlítsünk, van egy rész, amikor az egerek Hamupipőke ruháját készítik, ebben a jelenetben pedig elhangzik egy érdekes párbeszéd.

A nagy munkálatok közepette a vörösruhás, narancssárga kabátos egér, Jackie, az egerek vezetője bejelenti, ő varrni szeretne. Az egyik lány egér azonban letorkolja Jackie-t, hogy a varrás a nők dolga, és keressen egyéb elfoglaltságot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás