promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az evolúció Instagram-filtere: ügyes csellel csábítja el a nőstényeket ez a madárfaj
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Tangarafélék hím egyedeinek tollazatában olyan mikrostruktúrák találhatóak, amelyek az evolúció Instagram-filtereiként fokozzák a hímek tollazatának a színezetét, hamis képet festve róluk a nőstények számára, akik így – bedőlve a cselnek – könnyebben elcsábulnak a párzásra. 

A hímek célja – csakúgy, sok más madárfaj esetében – az, hogy felkeltsék a nőstények figyelmét. A kicsi, trópusi madarak számos faja mély fekete tollazattal ​​és szemet gyönyörködtető színű mintázattal rendelkezik – a neonsárgától az égszínkéken és narancsárgán át a skarlátvörösig minden szín megtalálható egyedeiken.

A tangarák, sok más madárhoz hasonlóan, vörös, sárga és narancssárga árnyalataikat részben a karotinoidok néven ismert pigmentcsoportnak köszönhetik, amelyeket maguk nem tudnak előállítani, hanem a vadonban kell megtalálniuk.

Vakító színezetük elérése érdekében a madaraknak időt és energiát kell fordítaniuk a megfelelő táplálkozására. Többek között olyan növényeket is fogyasztanak, amelyeknek különleges színű pigmentjei az anyagcsere során beépülnek a tollazatukba. A hímek így vibráló színekkel megfestett tollaikkal tudják azt az üzenetet közvetíteni a nőstények számára, hogy egészségesek, tehát „jó partinak” számítanak a párzás esetén.


Forrás: Profimedia

Nemrég a kutatók azonban felfedezték, hogy néhány hím hamis jeleket is képes létrehozni. Egy új tanulmány arról ír, hogy tangarák tollazatában olyan mikrostruktúrák vannak, amelyek fokozzák a színüket. Ezek a mikrostruktúrák, akárcsak az evolúció saját Instagram-szűrői, vonzóbbnak tüntethetik fel az egyedeket, mint amilyenek valójában 

– jelentették a kutatók szerdán a Scientific Reports nevű folyóiratban.

A tudomány már egy ideje azon az állásponton van, hogy a kirívó tollazatú madarak megjelenésükkel alapvetően azt üzenik a nőstényeknek: 

"Nézd, milyen egészséges vagyok, az immunrendszerem, az anyagcserém jól működik, olyan egészséges vagyok, hogy képes vagyok pigmenteket építeni a tollamba. Ez a tanulmány arra a kérdésre keresi a választ: ezek a madarak igazat mondanak? Vagy a hímek találtak egy okos módot arra, hogy csaljanak kicsit az élet játékában?” 

– tette fel a kérdést Dakota McCoy, a Harvard Egyetem doktorandusa, aki szakdolgozatának részeként végezte a kutatást.

A kutatás során 10 különböző tanagara fajt vizsgáltak meg, nőstényekkel együtt, akik jóval jellegtelenebb kinézettel rendelkeznek, mint a hímek. 


Forrás: Profimedia

McCoy elmondása szerint nagyon megdöbbent, amikor rájöttek, hogy a nyilvánvaló megjelenési különbségek ellenére a hímek és a nőstények szervezete nagyjából hasonló mennyiségű és típusú karotinoid pigmenteket tartalmaz.

A fő különbség csak mikroszkóp alatt vált láthatóvá: a nőstény madarak tollazata szerkezetileg viszonylag egyszerű volt, míg a hím madaraké sokkal bonyolultabb mikrostruktúrákkal rendelkezett.

A kutatók ezt követően egy optikai modellező szoftver segítségével szimulálták, hogy a fény hogyan kerül kölcsönhatásba a szokatlan tollszerkezetekkel: megállapították, hogy a mikrostruktúrák egyfajta optikai illúziót hoznak létre a fényben.

Egyes kutatások szerint azonban tollak mikrostrukturális jellemzői nem kapcsolódnak az adott madarak fizikai állapotához, ami azt jelenti, a hím madarak úgy fejlődtek az evolúció során, hogy optikai csalással javíthassanak a megjelenésükön.

Ez nem azt jelenti, hogy abszolút semmi összefüggés sincs a madarak színezete és az egészségük (fizikai állapotuk) között – csupán azt, hogy ezek az úgynevezett mikrostruktúrák némileg homályosítanak a képen oly módon, hogy a középszerű hímek kiemelkedő párnak tűnhessenek.

(via nytimes.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás