promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő: ez az első ilyen dinoszaurusz maradvány a világon
Borítókép:  FORRÁS: ZHAO CHUANG
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megkövesedett tojásokat és embriókat rejtő fészkén ülő dinoszaurusz maradványaira bukkantak a dél-kínai Csianghszi tartományban. Ehhez hasonlót még soha nem találtak a világon. 

Az újonnan felfedezett példányt mintegy 70 millió éves kréta kori kőzetrétegben találták Kancsu város területén. A fosszília egy oviraptoroszaurusz, a madárszerű teropodák egy csoportjához tartozó egyed. Ezek az állatok a 145-66 millió évvel ezelőtti kréta földtörténeti korban éltek, a mezozoikus kor utolsó harmadában. - írja az EurekAlert.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A szakértők szerint nagyon ritka a fészkén megőrződött dinoszaurusz-maradvány, ugyanígy ritka a fosszilizálódott embrió is.

A nagy, vélhetően felnőtt oviraptoroszaurusz hiányos csontvázát madárszerű, kotló pózban találták meg egy legalább 24 tojást tartalmazó fészke felett. A tojások közül legalább hétben megőrződtek a még ki nem kelt embriók csontjai vagy csontvázrészletei.

Ez az első alkalom, hogy olyan nem madár dinoszauruszt találtak, mely éppen a fészkén ül, benne embriót is tartalmazó tojással. 

A kutatók gyanúja az, hogy az állat fészke költése közben pusztult el, tehát nem csak lerakta a tojásait és a krokodilokhoz hasonlóan őrizte, mint ahogyan azt több más oviraptoroszaurusz-maradvány alapján feltételezték. A tojásokban lévő utódok készen álltak a kikelésre, ami arra utal, hogy az oviraptoroszaurusz régóta ülhetett rajtuk, aki az élete árán is gondozhatta az utódokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás