promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emberevő macskaszörnnyel ünneplik meg a karácsonyt Izlandon
Borítókép:  Pinterest by Marina Vereshchagina
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bár a karácsonyozás szokása a keresztény vallási hagyományon alapszik, az emberek gyakorlatilag már a világ minden pontján megünneplik valamilyen formában a karácsonyt. Számos különböző kultúra magáévá tette az ünnepi szezont, hozzáadva saját, olykor igen különös hagyományaikat. Izlandon például egy emberevő macskaszörny legendájával fonódott össze az ünnep.

Az egyik legfurcsább ünnepi hagyomány, amelyről hallottunk, Izlandról származik, ahol állítólag egy óriási macska jár a havas vidéken karácsonykor, és embereket eszik. Olyan embereket, akik nem kaptak új ruhát karácsony előtt.

Mert azt a fenevad valamiért nem szereti. 

A Jólakötturinn (angolul Yule Cat) nevű fenevad legendája állítólag egészen régre nyúlik vissza, írásos emlékek azonban csak a 19. századból maradtak ránk. Izland a középkorban gyapjút kezdett exportálni, amely így elengedhetetlen lett a lakosság számára a gazdaság fenntartása és a túlélés szempontjából. A gyapjúval kapcsolatos munkák az egész háztartás feladatai közé tartoztak. A gazdák szerették volna, ha a munkások minél hamarabb, még karácsony előtt befejezik az őszi gyapjú feldolgozását, így akik keményen dolgoztak, új ruhákat kaptak jutalmul.

Az új ruhák azonban talán önmagukban nem jelentettek elég motivációt a munkásoknak, így terjedhetett el az emberevő macskaszörny mítosza, aki felfal mindenkit, aki régi ruhát visel. 

A legenda időközben hagyománnyá szelídült, minek következtében Izlandon ma mindenki új ruhát vesz fel karácsonykor. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás