promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szexuális zaklatás elkerülése miatt hordanak bő ruhákat és vágják rövidre hajukat a női tengerészek
Borítókép:  Forrás: PixaBay.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hiába a #MeeToo. A Fülöp-szigeteki, nagyrészt férfiak által uralt tengerészeti iparban többezer nő továbbra is folyamatos szexuális abúzusnak van kitéve.

Az elmúlt években kirobbanó #MeeToo mozgalom nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyre több nő merjen felszólalni a szexuális zaklatás és -bántalmazás ellen. Mialatt azonban a színészi világban, a sportéletben és más szórakoztató iparágakhoz kapcsolódó munkahelyeken a nők helyzete rengeteget javult, bizonyos területeken továbbra is változatlan maradt a helyzet. A Fülöp-szigeteki, nagyrészt férfiak által uralt tengerészeti iparban többezer nő továbbra is folyamatos abúzusnak van kitéve.

A Fejlesztési Tanulmányok Intézete (Institute of Development Studies, IDS) szeptemberben közzétett jelentése szerint az iparban a legtöbb nő már tapasztalt valamilyen formában szexuális zaklatást. Lucia Tangi, a Fülöp-szigeteki Egyetem adjunktusa több mint 10 éven át végzett kutatásokat a témában, közel 100 női tengerész bevonásával.

Tangi számára a női tengerészek történetein keresztül egyértelművé vált, hogy beosztásuktól függetlenül minden tengerészként dolgozó nő állandó szexuális zaklatásnak van kitéve.

„Amikor kadétként először hajóra szálltam, apám azt tanácsolta, barátkozzak össze a szakáccsal, hogy soha ne maradjak éhes a fedélzeten. Én követtem a tanácsát. Egy éjszaka azonban, amíg aludtam, a szakács, akiben megbíztam, megpróbált a combjaim közé férkőzni az ujjaival, én pedig csendben tűrtem. Akkor még csak 17 éves voltam, nem tudtam mit kezdeni a helyzettel”

– mondta el Jasmine kapitány a Fülöp-szigeteki Tengerészeti Tisztek és Tengerészek Szövetségének egy 2019-es, nemzetközi nőnapi rendezvény során, vezetéknevét szándékosan elhallgatva.

A Fülöp-szigeteken a tengerészet elterjedése az 1800-as évekre, a spanyol gyarmati időszak utolsó negyedére tehető – ekkor alapították meg az állam első tengerészeti iskoláját, ahova egészen 1993-ig csak férfiak iratkozhattak be. 1993 után az intézmény a nők előtt is megnyitotta kapuit, azonban napjainkban is jócskán kisebbségben vannak a férfiakhoz képest. Az IDS éves jelentése szerint 2017-ben összesen 17 101 női tengerész volt, ami a teljes állomány 3,8 százalékát jelenti.

Ezek a nők minimum 6 hónapot töltenek el a fedélzeten egyhuzamban, és javarészt férfiak társaságában vannak. Mivel a szexuális zaklatást érintő panaszaik kapcsán jelenleg semmilyen támogatást vagy segítséget nem kapnak, teljesen ki vannak szolgáltatva a nemi abúzusnak.


Forrás: PixaBay.com

Ez a férfiak világa

A nyilvánosságra jutott esetek elszenvedői között sokan nyíltan kiálltak a bántalmazások elleni fellépés mellett, dacára annak, hogy többségük teljes érdektelenséggel találja szembe magát.

Egy női tengerészfőmérnök elmesélte, hogy egy alkalommal egy férfi kollégája nyíltan megkérdezte tőle, mennyi pénzt kér a szexért cserébe.

A szexuális zaklatások azonban nemcsak verbális formában vannak jelen a tengeren. Nem mindennapi eset például, hogy a férfiak a nők előtt maszturbálnak a hajón. Amikor az egyik női tengerész jelentette az esetet, feletteseitől egyszerűen az alábbi választ kapta: 

„Mit tehetsz ez ellen? Ez a férfiak világa”.

A vezetés szigorú fellépésének hiánya az áldozatokban azt az érzetet erősíti, hogy ők a hibásak a zaklatásokban. Ez a vélekedés pedig arra ösztönzi a nőket, hogy komoly erőfeszítéseket tegyenek a zaklatások ellen.

Egy kadét például elmesélte Lucia Tanginak, hogy

szándékosan rövidre vágatja a haját, bő, alaktalan ingeket visel, ritkán mos fogat és nem borotválja a hónalját – mindezt annak érdekében, hogy ne ébresszen vonzalmat a férfiakban.


Forrás: PixaBay.com

Az IDS szerint a legtöbb női tengerész fél a férfikollégák megtorlásától, ezért sem jelentik az eseteket. Egy fiatal tengerészmérnök például arról számolt be, hogy a felettese kirívóan rossz értékelést adott róla, miután visszautasította az irodájába való meghívást.

A Fülöp-szigeteki Statisztikai Hatóság adatai alapján 1999 és 2010-ig között évente átlagosan 65 tengerésznő jelentett be szexuális zaklatást, noha az esetszámok nyilvánvalóan meghaladják ezt az adatot.

A tengerésztisztek és tengerészek szakszervezete 2018-ban létrehozta első női bizottságát, Jasmine kapitány és három másik női tiszt részvételével. A szakszervezet jelenleg fórumokat folytat, hogy megvitassa a különböző lehetőségeket a női tengerészek problémáinak megoldására, valamint igyekeznek kapcsolatba lépni a szexuális zaklatások áldozataival is.

Jelenleg a szexuális zaklatás bűncselekménye és az azzal járó következmények nincsenek belefoglalva a tengerészek alapszerződésébe.

Az érintettek abban csupán „helytelen viselkedés” vagy „hatalommal való visszaélés” ellen nyújthatnak be panaszt, és ezt is csak abban az esetben, ha az elkövető egy tiszt vagy felügyelő. Akiket kétszer is feljelentenek, minimum egy év felfüggesztést kaphatnak, míg a harmadik bűncselekmény azonnali eltiltást von maga után.

Tangi szerint azonban ez nem elég. Felszólította az illetékes szerveket, hogy a szexuális zaklatást büntetendő cselekményként vegyék fel a tengerészek alapszerződésbe, a Fülöp-szigetek szexuális zaklatások elleni törvényének meghatározása szerint. Ha ez megtörténne, egyszerűbb lenne felelősségre vonni az elkövetőket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás