promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az IKEA kivonja választékából a nem újratölthető alkáli elemeket
Borítókép:  IKEA
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az IKEA 2021 októberéig kivonja lakberendezési termékeinek globális kínálatából a nem újratölthető alkáli elemeket. A lakberendezési áruházlánc ezzel a tölthető elemek használatára szeretné ösztönözni vásárlóit.

Az IKEA 2021 októberéig kivonja a lakberendezési termékeinek globális kínálatából a nem újratölthető alkáli elemeket – olvasható a cég legfrissebb közleményében.

Ezzel a döntésével az IKEA a tölthető elemek használatára szeretné ösztönözni vásárlóit. A tölthető elemek rendszeres használata hosszú távon pénzmegtakarítást jelent a vásárlók számára, miközben kevesebb hulladékot termelnek otthonukban.

Számos összehasonlító életciklus-elemző tanulmány azt mutatja, hogy a nagyobb energiafelhasználásuk miatt rendszeres töltést igénylő általános háztartási készülékek esetében (játékok, elemlámpák, hordozható hangszórók, fényképezőgépek) az alkáli elemek környezetterhelése nagyobb, mint a tölthető nikkel-metálhidrid (NiMH) elemeké.

Már a 10. töltés után alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez a tölthető NiMH elemek használata (ilyen pl. az IKEA áruházakban kapható LADDA tölthető elem sorozat) az alkáli elemek használatához képest ugyanazon energiamennyiség előállításához. A NiMH elemek teljes környezetterhelése kb. az 50. töltés alkalmával már azonos vagy akár kisebb mértékű, mint az alkáli elemeké.

„Azon vásárlók számára, akik rendszeresen használnak elemes eszközöket, előnyös az alkáli elemről tölthető elemre váltani. Idővel jelentős megtakarítás érhető el – mind anyagi, mind környezetvédelmi szempontból. A tavalyi év során 300 millió alkáli elemet értékesítettünk világszerte, így komoly potenciális lehetőséget látunk abban, hogy vásárlóinkat szemléletváltásra és a tölthető elemekben rejlő potenciál maximális kihasználására ösztönözzük”

- idézi a közlemény Emelie Knoestert, az IKEA Range & Supply üzletág vezetőjét.

A 2019-es pénzügyi évben az IKEA közel 300 millió alkáli elemet értékesített világszerte. A cég számításai szerint, ha – elméleti szinten – minden IKEA vásárló a nagyfogyasztású eszközeihez ALKALISK alkáli elem helyett LADDA tölthető elemet vásárolna, és azokat csak 50-szer töltené újra, az 5000 tonna hulladékcsökkenést eredményezne éves szinten világszerte. Tekintve, hogy a LADDA elemek akár 500 alkalommal is újratölthetők, ez további lehetőséget jelent a hulladékmennyiség szignifikáns csökkentésére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás