Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Van egy ország, ahol törvény bünteti, ha valakit zombivá változtatsz

Van egy ország, ahol törvény bünteti, ha valakit zombivá változtatsz

Színes

Van egy ország, ahol törvény bünteti, ha valakit zombivá változtatsz

Színes

CST 10:10

Itt nagyon komolyan veszik a zombiskodást.

A zombik mélyen megosztó fiktív, hol mulatságos, hol röhejes, de egyben félelmetes karakterek is. Lehet őket utálni és szeretni.

Hoztunk pár érdekességt róluk, ha már ennyire köztünk élnek.

1. A zombik a horror és a fantasy műfaj mesgyéjén lavíroznak. Maga a szó, hogy „zombie” az „nzambi” afrikai szóból származik, mely jelentése „Isten”, bármilyen hihetetlen is.

2. A zombik metaforikus lényekként jelennek meg, mivel olyan sötét energiák képviselői, melyek a negatív emberi állapotokból táplálkoznak.

3. A zombiknak még saját világnapjuk is van. Ezt ősszel, október nyolcadikán jegyzik.

4. A zombik évszázadok óta a Voodoo kultúrájának szerves részét képzik. A haiti folklór szerint az élőhalatok sóval való etetése visszaállíthatja az eredeti személy szabadságát. Bármilyen abszurd is, de Haitin a zombik még egy törvényben is említést kapnak:

ha valakit élőholttá alakítanak, az bűncselekménynek minősül.

5. Létezik egy trópusi betegség, a frambőzia, mely zombiszerű tüneteket képes produkálni, legalábbis megjelenésében. A kór során kezdetben a bőr van veszélyben, de ha nem kezelik, akkor ráhúzódhat a csontokra és az izületekre is. A kezetleges bőrduzzanatok felnyílnak, elfekélyesednek majd csúnya sebekké növik ki magukat, melyek otromba hegeket hagynak emlékül.

6. Az első alkalom, amikor zombik ijesztgettek a filmvásznon 1932-ben történt, a Fehér Zombik című alkotás debütálásával.

A fekete-fehér filmben Lugosi Béla is szerepet kapott.

7. A zombik népszerűségét Michael Jackson is fokozta. A Thriller (1983) című számához forgatott klipet, amelyben zombik csapata mellett táncol, kulturális kincsként őrizte meg a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Film Nyilvántartása.

8. A zombikat azért igen komolyan veszik világszerte. Az USA például felkészült egy esetleges zombiapokalipszisre is. 2011-ben elkészítették a CONPLAN 8888-11-et, egy valós tervet, amely részletesen leírja az élőholtak elleni védekezés stratégiáját.

Borítókép: Pixabay.com