promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy ország, ahol törvény bünteti, ha valakit zombivá változtatsz
Borítókép:  Pixabay.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Itt nagyon komolyan veszik a zombiskodást.

A zombik mélyen megosztó fiktív, hol mulatságos, hol röhejes, de egyben félelmetes karakterek is. Lehet őket utálni és szeretni.

Hoztunk pár érdekességt róluk, ha már ennyire köztünk élnek.

1. A zombik a horror és a fantasy műfaj mesgyéjén lavíroznak. Maga a szó, hogy „zombie” az „nzambi” afrikai szóból származik, mely jelentése „Isten”, bármilyen hihetetlen is.

2. A zombik metaforikus lényekként jelennek meg, mivel olyan sötét energiák képviselői, melyek a negatív emberi állapotokból táplálkoznak.

3. A zombiknak még saját világnapjuk is van. Ezt ősszel, október nyolcadikán jegyzik.

4. A zombik évszázadok óta a Voodoo kultúrájának szerves részét képzik. A haiti folklór szerint az élőhalatok sóval való etetése visszaállíthatja az eredeti személy szabadságát. Bármilyen abszurd is, de Haitin a zombik még egy törvényben is említést kapnak:

ha valakit élőholttá alakítanak, az bűncselekménynek minősül.

5. Létezik egy trópusi betegség, a frambőzia, mely zombiszerű tüneteket képes produkálni, legalábbis megjelenésében. A kór során kezdetben a bőr van veszélyben, de ha nem kezelik, akkor ráhúzódhat a csontokra és az izületekre is. A kezetleges bőrduzzanatok felnyílnak, elfekélyesednek majd csúnya sebekké növik ki magukat, melyek otromba hegeket hagynak emlékül.

6. Az első alkalom, amikor zombik ijesztgettek a filmvásznon 1932-ben történt, a Fehér Zombik című alkotás debütálásával.

A fekete-fehér filmben Lugosi Béla is szerepet kapott.

7. A zombik népszerűségét Michael Jackson is fokozta. A Thriller (1983) című számához forgatott klipet, amelyben zombik csapata mellett táncol, kulturális kincsként őrizte meg a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Film Nyilvántartása.

8. A zombikat azért igen komolyan veszik világszerte. Az USA például felkészült egy esetleges zombiapokalipszisre is. 2011-ben elkészítették a CONPLAN 8888-11-et, egy valós tervet, amely részletesen leírja az élőholtak elleni védekezés stratégiáját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás