promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltemették Bálint Györgyöt – képek
Borítókép:  MTI/Szigetváry Zsolt
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Többszáz ember kísérte utolsó útjára Bálint György Prima Primissima-díjas kertészmérnököt a Fiumei úti sírkertben.

Csak az igaz ember boldog. A boldog ember az, aki igaz” 

– ezekkel a szavakkal emlékezett meg Iványi Gábor metodista lelkész a százéves korában elhunyt Bálint Györgyről. A Prima Primissima-díjas kertészmérnököt, újságírót, a mezőgazdasági tudományok kandidátusát többszáz ember kísérte utolsó útjára a Fiumei úti sírkertben július 14-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

A temetésen – többek között – ott volt Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós, a Magyar Labdarú Szövetség szóvivője, Sipos Jenő, illetve Tordai Bence és Kuncze Gábor is. 

ÉLETÚTJA

Bálint György 1919-ben született Gyöngyösön, 1941-ben kertészmérnöki diplomát szerzett. Majd zsidó származása miatt munkaszolgálatra hívták be: előbb a mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került, ahonnan egy nappal a hely felszabadulása előtt megszökött. A holokauszt során egy testvérét kivéve teljes családját kiirtották. A háború után hazatért családi birtokára, ám a kommunista hatalomátvétel után internálással fenyegették meg, és földjét elvették.

1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. Több helyen dolgozott, ám az országos ismertséget az Ablak című műsor hozta meg számára, ahol ismeretterjesztő és kertészeti tanácsokkal látta el a nézőket 1981-től 2009-ig. Ennek a műsornak köszönhetően lett Bálint gazda. 

Mindemellett politikai pályája is jelentős, hiszen 1994. június 1-jén belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe; tagja lett az országos tanácsnak. 1994-1998 között országgyűlési képviselő volt. 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, alapító tagként részt vett a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) megalapításában.

Rendszeresen publikált több szaklapban és a Nők Lapjában, a Családi Lapban saját rovata is volt, továbbá számos cikke, tanulmánya jelent meg természettudományi, kertészeti, mezőgazdasági és ismeretterjesztő folyóiratokban is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás