promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Al Pacino: 9+1 dolog, amit nem tudtál a legendás színészről
Borítókép:  Al Pacino / Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Keresztapa-filmek sztárját senkinek sem kell bemutatni, hiszen Al Pacino egy igazi, élő legenda, aki szinte az összes most dolgozó fiatal színészt inspirálta. Az Oscar-díjas ikon már több mint ötven éve dolgozik az iparban, és olyan alkotásokban bizonyította a tehetségét, mint Az ördög maga, A sebhelyesarcú, Minden héten háború, Fedőneve: Donnie Brasco, vagy Az ír, de még hosszasan sorolhatnánk, hiszen elképesztő pályafutást tudhat maga mögött. Al Pacino idén április 25-én lett 80 éves, ezért összeszedtünk róla pár érdekességet.

1. Majdnem ő lett Han Solo a Star Warsban

1977-ben már igazán ismert és elismert színésznek számított Al Pacino, ezért felajánlották neki a Csillagok háborúja című filmben Han Solo szerepét, de ő nem vállalta el, mivel egyszerűen nem értette a forgatókönyvet. Élete egyik legnagyobb hibájának nevezte ezt a döntést, de nem is baj, hogy így lett, hiszen George Lucas végül Harrison Fordnak adta a munkát, aki tökéletesnek bizonyult.

2. Csupán egy Oscar-díjat nyert, azt se A Keresztapáért

Korunk egyik legjobb színészének tartják, és már összesen kilenc alkalommal jelölték Oscar-díjra, de mégis mindössze csak egyszer nyert, 1993-ban az Egy asszony illata című filmben nyújtott alakításáért. Ebben az évben amúgy két kategóriában is jelölték, szóval még így is csak 50 százalékos a győzelmi aránya.

3. Az ő ötlete volt megcsinálni A sebhelyesarcút

Kevesen tudják, de az 1983-ban bemutatott A sebhelyesarcú című film egy 1932-ben készült alkotás feldolgozása, amit Al Pacino egyszer véletlenül megnézett, és egyből arra gondolt, hogy ezt érdemes lenne egy modernebb köntösben, a fiatalabb nézők számára elkészíteni. Meggyőzte a producert, Martin Bregmant, aki Oliver Stone-ra bízta a forgatókönyv megírását, és megszületett Tony Montana, a filmtörténelem egyik leghíresebb alakja.

Kép: Al Pacino mint Tony Montana A sebhelyesarcú című filmben. / imdb.com

4. Egyetlen díjra van az EGOT-tól

Összesen tizenöt olyan művész van, akinek sikerült megszereznie az igazi dicsőségnek számító EGOT-ot. Ez azt jelenti, hogy valaki egyszerre rendelkezik Emmy-, Grammy-, Oscar-, és Tony-díjjal, és Al Pacino mindössze egy Grammy-re van attól, hogy ő is kövesse többek között Whoopi Goldberget, Mel Brooksot vagy Audrey Hepburnt.

5. Alapból nem színész akart lenni

Már gyerekként eldöntötte, hogy ő egyszer nagy baseball-játékos lesz, de idővel letett erről, majd arra jutott, hogy a szórakoztatóiparban próbál szerencsét, mivel már sportolóként is „A színész” volt a beceneve. A pályafutása kezdetén standup komikusként tevékenykedett, amit állítása szerint a mai napig elég sokan nem hisznek el neki, pedig igaz.

6. Megsérült egy forgatáson

Megesik a színészekkel, hogy egyes jelenetekben történik velük valami, de Al Pacino sajnos A sebhelyesarcú munkálatai közben úgy megégette a kezét, hogy hetekig leállt emiatt a produkció. Az biztos, hogy egy életre megtanulta, hogy egy hatalmas lövöldözés után nem érdemes a csövénél fogva felvenni egy fegyvert, még akkor sem, ha előtte vaktöltényt puffogtatott.

7. Kemény harc árán lett ő A Keresztapa főszereplője

Mivel 1972-ben még nem igazán szerzett nevet magánk Pacino, így a stúdió úgy gondolta, hogy nem elég tapasztalt ahhoz, hogy ő legyen A Keresztapa főszereplője, Michael Corleone. A író/rendező, Frances Ford Coppola viszont úgy gondolta, hogy ő a tökéletes színész a szerepre, ezért mindent megtett azért, hogy őt válasszák. Végül az éttermes jelenet meggyőzte a fejeseket is a döntés helyességéről.

Al Pacino mint Michael Corleone A Keresztapa című filmben. / imdb.com

8. A legrosszabb férfi mellékszereplőnek járó Arany Málna-díjat is bezsebelte

Elég furcsa, hogy egy ilyen legendás színész olyan díjat is kaphat, ami alapján ő a legrosszabb, de sajnos mégis megtörtént 2012-ben, mikor a Jack és Jill című Adam Sandler-filmben nyújtott alakításával kiakasztotta a zsűrit. Sokakat meglepett, hogy egy ilyen pocsék vígjátékban látható Al Pacino, és ezt a bakit végül egy Arany Málna-díjjal büntették.

9. Sosem volt házas, de van három gyermeke

Rengeteg nővel kavart már Hollywoodban, de sosem adta házasságra a fejét, és állítólag hat évig volt együtt a Vakáció-szériából ismert Beverly D'Angelo nevű színésznővel, akivel egy 2001-ben született ikerpár büszke szülei. Előtte egy Jan Tarrant nevű színészoktatóval született közös gyermeke 1989-ben.

+1: Nem csupán színész, hanem rendező is

Nem sokan tudják róla, de már összesen négy alkotást rendezett, amiből kettő dokumentumfilm volt. Először 1996-ban jött a Richard nyomában, amiben Shakespeare klasszikusát érinti, legutóbb pedig 2013-ban készítette el a Salomé című drámát, ami egy Oscar Wilde-adaptáció, és Al Pacino mellett még Jessica Chastain is szerepel benne.

Források: Eightieskids, Ppcorn, Parade, Factinate, Ranker

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás