promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sebestyén Balázs a koronavírusról és a felelősségről beszélt
Borítókép:  Origo
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rádiós műsorvezető, Sebestyén Balázs egy hosszabb videóban beszélt a bulvárlapokról, a koronavírusról, s arról, hogy ugyan globális játékot „játszunk”, mégis minden ez egyén szintjén dől el.

A rádiós műsorvezető, Sebestyén Balázs ugyan ritkán csinál élő videókat, de mint mondta, most szükség volt rá. Egyrészt azért, hogy tisztázzon néhány, vele kapcsolatban megjelent pletykát, másrészt, hogy elmondja véleményét a koronavírusról, s az egyén felelősségvállalásáról.

Balázs videójának elején jelezte: látja, hogy néhány portál (Origo, Bors) egy hetekkel ezelőtti, koronavírusos mémjével akarja őt sarokba szorítani, azt állítva, hogy ő az egészségügyi dolgozókon gúnyolódik.

„Ezt a mémet azóta levettem, mert éreztem, hogy rosszul sülhet el. Nemhogy nem volt célom megbántani az egészségügyi dolgozókat, de az anyukám is az egészségügyben dolgozott harminc-harmincöt évet, védőnőként. Tudom, hogy mekkora erőfeszítés ma az egészségügyben dolgozni”

– fogalmazott Balázs. Majd kifejtette, hogy szemét dolognak tartja, hogy bizonyos portálok, ahelyett, hogy informálnának, tájékoztatnának, ezzel a három hetes mémmel próbálnak hangulatot kelteni.

„Ez egy szemét dolog”

– tette hozzá.

Ezek után Sebestyén Balázs beszélt a koronavírus-járványról. Szerinte az a legfontosabb, hogy nem szabad pánikot kelteni, de mindenkinek el kell gondolkodnia azon, mi a jó neki, illetve mi a jó a közösségének.

„Azt szoktam mondani, hogy ez most egy globális játék. Igen, baj van és baj lehet. De ez a globális játék az egyén szintjén működik”

– fejtette ki a műsorvezető, aki úgy véli, a járvány óriási próbatétele lesz az egészségügynek.

Meglátása szerint azt kell megérteni, hogy az egyéni érdeknél fontosabb a környezet érdekei, meg kell próbálni megóvni a körülöttünk lévőket:

„Olaszországban amíg kevés volt a megbetegedés, bírta az egészségügy, amint hirtelen napi 1500-2000 megbetegedés lett, abban a pillanatban olyan terhelést kapott az egészségügy, amit nem bírt feldolgozni”.

Épp ezért fontos – emelte ki Balázs – a lezárás, a korlátozás, amely lassítja a vírus terjedését. Ezáltal az egészségügy terhelése eloszlik, a vírus kezelhetőbbé válik:

„Amennyiben nem fogom fel, hogy az egyénnek micsoda felelőssége van ebben a buliban, abban a pillanatban – ha vírushordozó vagyok –  megfertőzök tíz embert, az további tíz embert fertőz, s hirtelen úgy megugrik a napi fertőzések száma, hogy nem bírja az egészségügy”.

S, hogy mit tud tenni az ember?

  • kezet mos, fertőtlenít;
  • a közösség érdekeit a saját érdek elé helyezi: redukálja a napi teendőit, lemond egy-két dologról, megpróbál minél kevesebb emberrel találkozni.

„Lehet, hogy az egyén úgy gondolkodik, kihordja két lábon a betegséget, de arra kell gondolni, hogy a környezetedben valakinek van egy idős anyukája, idős apukája, tüdőrendellenességgel született hozzátartozója, aki viszont veszélyeztetett. Ezért fontos az egyéni felelősség”

– világított rá a felelősségvállalás fontosságára Sebestyén Balázs.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás