promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A rizsporos paróka igaz története: féregtanya, ahol még egerek is éltek
Borítókép:  Dedireceptjei.blog.hu
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy őrült divat még őrültebb következményei.

Ugye mindenkinek van egy kedves film az életében, amely tele van rizsporos parókákkal? És az is tuti, hogy már sokszor elgondolkodtatok rajta,

ennek meg mi értelme van? Nem is szép, nem is praktikus.

Háborúban, sárban, minden körülmények között hordták a 17. századtól kezdve. Egy korszak ikonikus kelléke volt, amelyet ha meglátsz, nagyjából historikusan be tud lőni, épp hol vagyunk.

A divat lényege, mint oly sokszor máskor is:

a reprezentáció, de a kezdetek kezdetén inkább valamiféle pótmegoldás volt akkor, amikor a szifilisz végigsöpört Európán.

A hiányos haj és a kopaszság pár száz évvel ezelőtt nagyon szégyellnivaló volt, a hosszú és dús haj viszont erőt sugárzott. Egy londoni polgár, Samuel Pepys, testvére szifilisz következtében elvesztette a haját, Samuel pedig ígéretett tett neki, valahogy megoldják, hogy a testvér újra önbizalomittasan álljon a nyilvánosság elé, még így is, hogy kopasz lett.

Így született meg az első paróka, majd a 17. században a francia udvarban hatalmas trend lett a dologból. Vagy mondjuk inkább azt, hogy hóbort, amit mindenki elkezdett majmolni. XIV. Lajosnak elkezdett ritkulni a haja, parókához folyamodott, majd az udvaroncok és a nemesek körében is egyre többen kezdték el viselni az álhajat. Majd sorban terjedt tovább a dolog, és lassan a középosztály köreiben is elképzelhetetlen volt, hogy ne hordjanak parókát.

A rizsporos paróka azt hivatott mutatni, hogy valakinek elég sok minden van, amit a tejbe tud aprítani. Azért praktikussága is akadt, a fejtetvek ebben vertek tábort az igazi haj helyett, tisztítása pedig elég egyszerű volt, csak meleg vízbe kellett áztatni.

Felhelyezésük amúgy elég nehéz volt, akár órákig is eltarthatott, így aki egyszer felvette, nem szívesen vette le csak úgy, és nem is sűrűn mosták azt, csak ha már megvolt a baj, ezért gyakran fészkeltek bele lepkék, tetvek, de még egerek is.

Közszájon forognak olyan sztorik is, hogy halott egerek potyogtak ki a fejékből, miközben az arisztokraták épp kávéjukat szűrcsölték.

(Forrás: Mentalfloss, Múltkor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás