promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Macskabélből és állatok húgyhólyagából készültek az első lufik – videó
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Korántsem hétköznapi történet a lufi születésének sztorija, sőt, nemhogy nem hétköznapi, mai szemmel nézve talán kicsit horrorisztikus is. Talán egy John Carpenter filmben is simán szerepelhetne.

A lufi, mint ünnepi díszlet már a maja és az azték kultúrákban is megjelent.

A régmúlt történelem során az aztékok előszeretettel készítettek lufit macskák beleiből.

A beleket elsőként kitisztították, utána kifordították, majd a szárítás után növényi rostfonalakat varrtak beléjük. A két közkedvelt forma, amit megformáztak ezekből az a szamár és a kutya volt. Az ünnepek tetőpontjaként a lufik az azték piramisok tetejére kerültek. Legvégül pedig felgyújtották őket, így tisztelegve az isteneik előtt.

A történelem folyamán népszerűek voltak még a sertéshólyagból készült léggömbök is, de egyéb állatok beleiből és készítettek léggömböket. Sőt, a különböző állati eredetű húgyhólyagok és gyomrok sem számítottak kivételnek. Ezeket a belső részeket a legtöbb esetben kiszárították, majd egyszerűen felfújták. A bálnabélből készült lufikról pedig nagysikerű regényekben is olvashatunk, így például A Robinson családban vagy a Moby Dickben.

Hólyagból készült ludi egy 19. századi festményen (Kép: Wikimedia Commons)

A ma is ismert, modern lufi készítésének alapjait Michael Faraday fektette le 1824-ben. Ő volt az első személy, aki kísérletezgetésbe fogott kaucsukkal, nyersgumival és különféle gázokkal, mellőzve mindenféle állati eredetű anyagot.

Manapság már így készülnek a lufik:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás