promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Utolsó kép: ez az állat már több mint 100 millió éves, de nagy veszélyben van
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem tűnik túl ínyenc falatnak, Kínában mégis előszeretettel landol az éttermekben a vendégek tányérjain. Épp ezért fenyegeti a kihalás réme.

A gigantikusra nőtt szalamandra a Föld legnagyobb kétéltűje. Képes ötven kilogrammra is felhízlalni magát, a tetemes súlyához óriási méret is társul, elérheti a két métert is. Vízi életmódot folytat. Táplálékát bogarak, halak és békák adják. 

Egy súlyosan veszélyeztetett fajról van szó, a Föld 100 legritkább állatának listáján is szerepel. Pedig egy elképesztően ősi állatról van szó, éppen ezért az őskövület jelzővel is szokták illetni. Hozzávetőlegesen a dinoszauruszokkal egy időben, úgy 100 millió évvel ezelőtt vált le fejlődése a többi kétéltűtől. 

Sokatmondó adat, hogy az állat húsa a fekete piacon akár 300 dollárt is megérhet kilonként. Ez pedig elég motiváló az orvvadászok számára. Ráadásul a hatalamas mérete miatt könnyű préda.

Általában 50 éves korukig élnek fogságban, ami a kétéltűeknél egy elég magas szám, azonban nemrégiben egy eldugott barlangocska mélyén egy 200 éves egyedre bukkantak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás