promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy 700 éves templom freskóján egyszer csak feltűnt Miki egér
Borítókép:  Harald Hartmann / sagen.at
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A művészettörténészek szerint a freskó a 14. század elején keletkezhetett, Eduard Mahlknecht szerint az, hogy a vízben pózoló Szent Kristóf lábainál a híres Disney-figura kiköpött mása látható, csupán véletlen egybeesés.

Egy osztrák templomban található a középkori Miki, aki valószínűleg nem is egér, hanem inkább egy hód vagy egy menyét. A legenda gyökere – amely valószínűleg az élénk fantáziájú festőt is megragadta – számtalan középkori bestiáriumban is fellelhető, a feljegyzések szerint ugyanis a menyét a fülén keresztül hozza világra utódait. A freskón Szent Kristóf lábainál amúgy nem „Miki” az egyetlen furcsa lény, hiszen többek között kétfarkú hal és hableány is úszkál a vízben.

De ha nem is menyétről van szó, az biztos, hogy valamiféle vízi élőlény szerepel a képen. A Disney-figurával azonban tagadhatatlan a hasonlóság, ezért nem is meglepő, hogy azonnal beindultak a konteógyárak. 

Többen elkezdték pedzegetni, mikor járhatott erre Walt Disney, a világ egyik leghíresebb rajzfilmfigurájának atyja. Később kiderült: esélytelen, hogy bármikor is találkozhatott volna az ábrázolással, hiszen a nagy mesélő idejében nem is láthatta a nagyérdemű a freskó ominózus részét. Csak akkor bukkant elő, amikor 2002-ben hozzáfogtak a templom restaurálásához.

A községi előljárók pedig komoly pénzszerzési potenciált láttak abban, hogy az ábrázolás révén sikerül majd felpörgetni a község turizmusát is. A legnagyobbat álmodók rögtön arra gondoltak, hogy a Miki egér imádók Mekkájává változtatják a helységet, ahová az év minden napján elzarándokolhatnának majd a rajongók.

A híressé vált települést Máltának hívják, 843 méterrel fekszik a tengerszínt felett, és kevesebb mint 2 000 ember lakja. Egy aranyos, hangulatos kis hegyi falu, Ausztria Dél-Karinthia nevű tartományában, amely rengeteg látnivalót és számtalan kikapcsolódási lehetőséget kíván az ide érkező turistáknak.

A freskó megtalálásakor amúgy elég komoly terveket kezdtek el szövegetni, legalábbis a Máltai Idegenforgalmi Társaság vezetője azt szerette volna elérni, hogy a Disney veszítse el világszabadalmát Miki egérre. Ez persze nem jött be, viszont a község elég nagy sajtóvisszhangra talált az elképesztő lelet miatt.

Ráadásul a világszenzáció révén az osztrák Málta még a Távol-Keleten is ismert lett. 2006-ban egy japán televízió készített matinéba hajló közvetítést az osztrák Miki egérről, a műsort több mint 25 millióan követték élőben. Ebben az évben pedig kiadtak egy könyvet is, amely elmeséli a templomi egér történetét, az eladásokból befolyt összeget pedig a Máltai Önkormányzat gyermekjóléti programokra költötte.

Talán pár év múlva jöhet nagyobb áttörés, hiszen Miki egér 2024. január 1-én köztulajdonba kerül – mármint az a figura kerül ki a szigorú szerzői jogvédelem alól, amely vezette a híres gőzhajót 1928-ban, így a kicsit ijesztő egeret utána majd bárki kiadhatja játékok formájában is. Akár Málta is, és akkor tényleg beindíthatják a bizniszt. Eddig erre nem nagyon volt lehetőség, annál is inkább, mivel a Disney azonnal fellép azokkal szemben, akik Mikihez hasonló nagyfülű egerek révén akarnak kis felhajtást maguk körül. Ez történt a híres DJ, Deadmau5 esetében is, aki már több mint egy évtiezede használta a marketingtevékenységében a Disney-figurához hasonló maszkot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás