Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egy 700 éves templom freskóján egyszer csak feltűnt Miki egér

Egy 700 éves templom freskóján egyszer csak feltűnt Miki egér

Színes

Egy 700 éves templom freskóján egyszer csak feltűnt Miki egér

Színes

CST - 2019.10.06. 11:09

A művészettörténészek szerint a freskó a 14. század elején keletkezhetett, Eduard Mahlknecht szerint az, hogy a vízben pózoló Szent Kristóf lábainál a híres Disney-figura kiköpött mása látható, csupán véletlen egybeesés.

Egy osztrák templomban található a középkori Miki, aki valószínűleg nem is egér, hanem inkább egy hód vagy egy menyét. A legenda gyökere – amely valószínűleg az élénk fantáziájú festőt is megragadta – számtalan középkori bestiáriumban is fellelhető, a feljegyzések szerint ugyanis a menyét a fülén keresztül hozza világra utódait. A freskón Szent Kristóf lábainál amúgy nem „Miki” az egyetlen furcsa lény, hiszen többek között kétfarkú hal és hableány is úszkál a vízben.

De ha nem is menyétről van szó, az biztos, hogy valamiféle vízi élőlény szerepel a képen. A Disney-figurával azonban tagadhatatlan a hasonlóság, ezért nem is meglepő, hogy azonnal beindultak a konteógyárak. 

Fotó: Harald Hartmann / sagen.at

Többen elkezdték pedzegetni, mikor járhatott erre Walt Disney, a világ egyik leghíresebb rajzfilmfigurájának atyja. Később kiderült: esélytelen, hogy bármikor is találkozhatott volna az ábrázolással, hiszen a nagy mesélő idejében nem is láthatta a nagyérdemű a freskó ominózus részét. Csak akkor bukkant elő, amikor 2002-ben hozzáfogtak a templom restaurálásához.

A községi előljárók pedig komoly pénzszerzési potenciált láttak abban, hogy az ábrázolás révén sikerül majd felpörgetni a község turizmusát is. A legnagyobbat álmodók rögtön arra gondoltak, hogy a Miki egér imádók Mekkájává változtatják a helységet, ahová az év minden napján elzarándokolhatnának majd a rajongók.

A híressé vált települést Máltának hívják, 843 méterrel fekszik a tengerszínt felett, és kevesebb mint 2 000 ember lakja. Egy aranyos, hangulatos kis hegyi falu, Ausztria Dél-Karinthia nevű tartományában, amely rengeteg látnivalót és számtalan kikapcsolódási lehetőséget kíván az ide érkező turistáknak.

A freskó megtalálásakor amúgy elég komoly terveket kezdtek el szövegetni, legalábbis a Máltai Idegenforgalmi Társaság vezetője azt szerette volna elérni, hogy a Disney veszítse el világszabadalmát Miki egérre. Ez persze nem jött be, viszont a község elég nagy sajtóvisszhangra talált az elképesztő lelet miatt.

Ráadásul a világszenzáció révén az osztrák Málta még a Távol-Keleten is ismert lett. 2006-ban egy japán televízió készített matinéba hajló közvetítést az osztrák Miki egérről, a műsort több mint 25 millióan követték élőben. Ebben az évben pedig kiadtak egy könyvet is, amely elmeséli a templomi egér történetét, az eladásokból befolyt összeget pedig a Máltai Önkormányzat gyermekjóléti programokra költötte.

Talán pár év múlva jöhet nagyobb áttörés, hiszen Miki egér 2024. január 1-én köztulajdonba kerül – mármint az a figura kerül ki a szigorú szerzői jogvédelem alól, amely vezette a híres gőzhajót 1928-ban, így a kicsit ijesztő egeret utána majd bárki kiadhatja játékok formájában is. Akár Málta is, és akkor tényleg beindíthatják a bizniszt. Eddig erre nem nagyon volt lehetőség, annál is inkább, mivel a Disney azonnal fellép azokkal szemben, akik Mikihez hasonló nagyfülű egerek révén akarnak kis felhajtást maguk körül. Ez történt a híres DJ, Deadmau5 esetében is, aki már több mint egy évtiezede használta a marketingtevékenységében a Disney-figurához hasonló maszkot.

Borítókép: Harald Hartmann / sagen.at