promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ahogy hazafele baktatott a zalai nő, egy aligátorteknős jött szembe
Borítókép:  vtherpatlas.org
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Pethőhenyei volt az az asszony, aki szerda délután, hazafelé tartva egy aligátorteknőst fedezett fel. Az USA-ban őshonos hüllőt egy felelőtlen gazda engedhette szabadon. Egyik magyar állatkertnek sem kell, még nem tudják, mit kezdjenek vele.

A Zalaegerszeghez közeli, cseppnyi Pethőhenye majdnem 800 éves település, de lakosai nem emlékeznek rá, hogy errefelé valaha történt volna olyan incidens, mint június 19-én, szerdán. A zalataj.hu azt írja, a kenderáztató tónál egy jól megtermett aligátorteknős flangált. A helyiek egyből szóltak a polgármesternek, aki intézkedett. Magyarországon nem őshonos ez a faj.

Deák István az MTI érdeklődésére közölte, egy pethőhenyei asszony hazafelé tartott, amikor észrevette az állatot, mely több mint 10 kilogrammos és fél méternél nagyobb átmérőjű. A polgármester autóval a helyszínre hajtott, és a kocsival állatorvoshoz vitte a hüllőt. A doki becslése szerint nagyjából 20 éves lehet a teknős, aki valószínűleg a faluhoz közeli mocsaras területen élhetett eddig.

Felhívtam a fővárosi állatkertet az elhelyezés miatt, de nem mutattak érdeklődést iránta. Jelenleg biztonságos helyen őrizzük, amíg nem találunk megnyugtató megoldást az elhelyezésére

- mondta a Zalatájnak Deák.

Az eset azért is kavart nagyobb port, mert az aligátorteknősnek semmi keresnivalója Magyarországon a természetben, az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos. Ázsiában is elterjedt betelepítés útján, ám ott már invazív fajként tartják számon. Európában, így hazánkban csakis úgy találató meg a természetben, ha egy felelőtlen gazda szabadon engedi a terráriumból.

A Wikipédia szerint nagy tűrőképességű faj, és a magyarországi éghajlathoz remekül tud alkalmazkodni. Mivel a vízpartok közelében nincs hozzá hasonló méretű hüllő, így nagy károkat tud okozni. Egy kifejlett hím 30-35 kilósra is megnő. 

Agresszív állat, nem véletlen, hogy harapós teknősnek is hívják. Táplálékai között szereplnek a vízi növények, de a halakat, kétéltűeket, sőt a kisebb madarakat, emlősöket is elkapja, és a döghúst is megeszi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás