promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Három évet is kaphat, aki agyonverte a budapesti állatkert teknősét
Borítókép:  zoobudapest.com
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szerdán egy ismeretlen elkövető agyonverte a budapesti állatkert egyik görög teknősét. Az ok és az illető egyelőre ismeretlen. Az állatkert feljelentése alapján nyomozás kezdődött, ha elfogják a tettest, három éves börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A Fővárosi Állatkert ritka szomorú hírrel jelentkezett Facebook-oldalán csütörtökön. A Madagaszkár-ház melletti kifutóban élő egyik görög teknőst egy ismeretlen kockakővel agyonverte szerdán. Az állatot a gondozója találta meg a zárás előtti állományszemle idején. Szerencsétlen teknősnek hatalmas fájdalmai lehettek, ugyanis az ütés(ek) hatására a páncélja a hasi és háti oldalon is szétnyílt, a belső szervei is súlyosan károsodtak.

Az állatkert oldalán megjelent cikkben azt írják, a térfigyelő kamerák rögzítették az elkövetőt és a vele lévő személyt is. A felvétel alapján az történhetett, hogy az illető kivette a füves kifutóból a teknőst, aki a kezébe piszkíthatott. Ezért, vagy más okból az elkövető fogott egy kockakövet és agyonütötte a teknőst.

A rendőrség közzé is tett egy fotó, amin feltehetőleg az a nő szerepel, aki agyonüthette a teknőst.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője pénteken az ATV kérdésére elmondta, elég valószínű, hogy egy látogató végzett az állattal, aki ellen természetkárosítás alapos gyanúja miatt feljelentést tett az intézmény a XIV. kerületi rendőrkapitányságon. Hanga hozzátette, bár többségében természet és állatszerető emberek mennek az állatkertbe, nem ez az első ilyen eset. A '90-es években egyszer már történt hasonló, akkor egy hódot ütött agyon valaki.

A görög teknős (Testudo hermanni) Dél-Európában őshonos mediterrán szárazföldi teknősfaj. A Magyarországon hatályos jogszabályok szerint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajnak minősül, és szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján is (ehhez az egyezményhez Magyarország még 1985-ben csatlakozott). Az ilyen állatfajok egyedeinek elpusztítása természetkárosításnak számít, mely a magyar Büntetőtörvénykönyv 242. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás