promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tiltott mormotavadászat után pestisben hunyt el egy házaspár
Borítókép:  A mormota vadászata pestisjárványhoz is vezethet (image-site.blogspot.com)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Négy gyermek maradt árván a helyi gasztronómiai szokások miatt Mongóliában. Hiába tiltják itt ugyanis a mormoták vadászatát és fogyasztását. Ők terjesztik a pestist. 

Letűnt korok rossz emlékeit idézi az a hír, amely Mongóliából érkezett, egy házaspár tragédiájáról. Évszázadokkal ezelőtt a pestis, amelyet a magyar irodalomban fekete halálként is emlegetnek, megtizedelte Európát, de újra meg újra felbukkan manapság is szerte a világban. 

Mongóliában négy gyermek maradt árván, miután a szüleik bubópestissel fertőzött mormotát ettek,

amelyet a férfi vadászott le. A hatalmas országban a National Geographic cikke szerint éppen a mormoták terjesztik e betegséget, tiltják is a vadászatát és a fogyasztását, de hiába. Erre példa az Ölgij városában történt tragédia. 

Sőt a területen élő mormotafaj, a tarbagán (ami ráadásul a vadászat miatt veszélyeztetett faj lett) a hagyományos helyi gasztronómia része, az óvatos állat vadászata a legtöbb esetben az ürege kiásása révén lehet csak sikeres, így viszont a vadásznak jó esélye van közeli kapcsolatba kerülni a mormota bolháival is. 

A házaspárral 158 fő lépett kapcsolatba a vadászat után,

őket mind megvizsgálták és megfigyelés alatt is tartják április vége óta. A városból indult repülők utasait is egyenként ellenőrizték a járványügyi szakemberek, de újabb megbetegedésről nem számoltak be. Sok turista rekedt a városban, amelyet a tervek szerint e hét elején akartak újra megnyitni. 

Az ismeretterjesztő portál szerint ma már nem a városi patkányok bolhái a fő terjesztők,

hanem a vadállatoké, s a leginkább a vidéki környezetben élők számíthatnak rá, hogy megfertőződnek. A legtöbb eset Madagaszkáron fordul elő, de számos eset van Közép-Afrikában, miközben szerte a világban előfordul.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás