promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A város, ahol távcsöves puskával vadásznak a patkányokra
Borítókép:  telegraph.co.uk
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Teherán a világ egyik legnagyobb, s a világ egyik legnagyobb patkánypopulációval rendelkező városa. Az iráni fővárosban nem vegyszerekkel, csapdákkal próbálják felvenni a harcot az invázióval, hanem puskával felszerelt profi csapatokkal.

A világ elég sok országában küzdenek a nagyobb városok a patkányinvázióval. Változatos a harcmodor, amit a küzdelem közepette választanak, viszont amit Teheránban lát az ember, felülmúlja a hétköznapi képzeletet.

Teheránban 8,6 millióan laknak az elővárosok lakosságát nem számítva, s különböző becslések szerint a népesség töbszörösét teszi ki a patkánypopuláció. Az állatok remekül érzik magukat az utcára szórt szemétkupacokban, vagy a töménytelen mennyiségű ételmaradékban, melyet az étteremtulajok a csatornákba, folyóba öntenek. A nőstények 3-5 alkalommal képesek szülni egy évben, és 6-12 utódot hoznak világra. Az iráni fővárosban kisebb macska méreteivel vetekvő példányok is szaladgálnak az utcákon.

A városvezetés azt találta a leghatékonyabb módszernek, ha puskával felszerelt patkányvadászokat küld az utcára. A komoly az egészben, hogy eleinte bárki jelentkezhetett, ugyanis a hajsza távcsővel felszerelt légpuskákkal zajlik. Ma már olajozottan működik a rendszer, állandó csapatok róják az utcákat.

A munka éjszaka kezdődik, egy-egy kisebb területet csoportosan fésülnek át a mesterlövészek, és 10-15 patkányt is elejtenek rövid idő alatt.

Amikor a 2000-es évek elején elkezdtük a munkát, a város szép summát fizetett egy patkány kilövéséért. Fantasztikus volt a hatás, rengeteg önkéntesünk volt, akik fejenként két-háromszáz patkányt szállítottak le egy éjszaka alatt, és rögtön meg is kapták érte a fizettséget

- mondta az euronews-nak Hassan Khodabakhsi, a 6-os körzet vadász csapatának feje.

Egyébként Angliában sem ismeretlen a puskás patkányvadászat: a Qubit cikkében van egy videó, ahol a szelektív hulladékgyűjtőben „dolgoznak” a mesterlövészek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás