promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tiltott mormotavadászat után pestisben hunyt el egy házaspár

Tiltott mormotavadászat után pestisben hunyt el egy házaspár

Színes

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Négy gyermek maradt árván a helyi gasztronómiai szokások miatt Mongóliában. Hiába tiltják itt ugyanis a mormoták vadászatát és fogyasztását. Ők terjesztik a pestist. 

Letűnt korok rossz emlékeit idézi az a hír, amely Mongóliából érkezett, egy házaspár tragédiájáról. Évszázadokkal ezelőtt a pestis, amelyet a magyar irodalomban fekete halálként is emlegetnek, megtizedelte Európát, de újra meg újra felbukkan manapság is szerte a világban. 

Mongóliában négy gyermek maradt árván, miután a szüleik bubópestissel fertőzött mormotát ettek,

amelyet a férfi vadászott le. A hatalmas országban a National Geographic cikke szerint éppen a mormoták terjesztik e betegséget, tiltják is a vadászatát és a fogyasztását, de hiába. Erre példa az Ölgij városában történt tragédia. 

Sőt a területen élő mormotafaj, a tarbagán (ami ráadásul a vadászat miatt veszélyeztetett faj lett) a hagyományos helyi gasztronómia része, az óvatos állat vadászata a legtöbb esetben az ürege kiásása révén lehet csak sikeres, így viszont a vadásznak jó esélye van közeli kapcsolatba kerülni a mormota bolháival is. 

A házaspárral 158 fő lépett kapcsolatba a vadászat után,

őket mind megvizsgálták és megfigyelés alatt is tartják április vége óta. A városból indult repülők utasait is egyenként ellenőrizték a járványügyi szakemberek, de újabb megbetegedésről nem számoltak be. Sok turista rekedt a városban, amelyet a tervek szerint e hét elején akartak újra megnyitni. 

Az ismeretterjesztő portál szerint ma már nem a városi patkányok bolhái a fő terjesztők,

hanem a vadállatoké, s a leginkább a vidéki környezetben élők számíthatnak rá, hogy megfertőződnek. A legtöbb eset Madagaszkáron fordul elő, de számos eset van Közép-Afrikában, miközben szerte a világban előfordul.

Borítókép:  A mormota vadászata pestisjárványhoz is vezethet (image-site.blogspot.com)

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás