Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A semmiért pusztítottak ki 180 éves bükköket hazai nemzeti parkban?

A semmiért pusztítottak ki 180 éves bükköket hazai nemzeti parkban?

Színes

A semmiért pusztítottak ki 180 éves bükköket hazai nemzeti parkban?

Színes

Promotions 18:38

Ritka madár és növényfajok éltek abban az idős, védett területen álló bükkösben, amelyben egyhektáros erdőirtást végeztek itthon. Alighanem igen kicsi nyereségért történt az erdő pusztítása.

Magyarország egyik legszebb, ha nem a legszebb kilátását adja élményként a Tar-kőr, ahonnan a Bükk déli részét csodálhatjuk a fennsík pereméről.

Most azonban nem a szépségéért lett téma ez a terület, amelyet nemzeti parkban található, védett környezetben. 

Éppen ezért tár fel súlyos problémát egy új cikk, amelynek a területet érintő erdőirtás a témája, és nem is illegális az elkövetés módja. 180 éves bükkösben végzett ugyanis egyhektáros fakitermelést az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság a turizmus.com cikke szerint. Hazánk egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kékgalamb, tovább tizenhárom védett vagy fokozottan védett növényfaj. 

A 180 évnél idősebb erdők az országos erdőterületnek kevesebb mint fél ezrelékét alkotják.

Mindennek fényében meglepően kevés nyereség állhat a túloldalon, hiszen a kitermelt 600 köbméter faanyag nagy része csak olcsó tűzifának vagy rostfának alkalmas az összeállítás szerint. 

„Az idős erdők felbecsülhetetlen értéket képviselnek, amelyek újbóli kialakulásához több emberöltőnyi idő szükséges – idézi a portál Gálhidy Lászlót, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetőjét. – (...) Az erdőgazdaságok számára előírt, túlzott mértékű fakitermelési elvárások sajnos évről évre pótolhatatlan veszteségeket okoznak a természeti értékekben, amelynek mindannyian kárát látjuk. Egyes erdőtípusok – például az alföldi tölgyesek – idős állományainak a puszta léte is veszélyben van.

A magyar társadalomnak nemcsak a faanyagra van szüksége, hanem – megfelelő nagyságú területen – a sértetlenül megőrzött természet egy-egy darabjára is.” .

A WWF Magyarország javaslata szerint többek között a börzsönyi Csarna-völgy háborítatlanságát is biztosítani kell. (Ez az a csodálatos, csaknem érintetlen vidék, amelyen meg akarták hosszabbítani a kisvasút nyomvonalát.) A szervezet szerint a 150 évesnél idősebb erdőkben a fák kivágására csak természetvédelmi kezelés keretében szabadna lehetőséget adni. 

Borítókép: A kipusztított erdő közelében hazánk egyik legszebb kilátása található a Bükkben (visiteger.com)