promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
12 millió hektár erdőtől „szabadítottuk meg” a Földet 2018-ban
Borítókép:  Illegális aranybánya miatt kipusztult erdős terület az Amazonasban (AFP/Cris Bouroncle).
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az erdőírtás továbbra is ipari méreteket ölt a Földön: csak az Amazonasban 1,3 millió hektárnyi erdő tűnt el tavaly. Abból az övezetből, amely a bolygón a legnagyobb mértékben termeli az oxigént.

Nem meglepő, inkább figyelmeztető az a megállapítás, mely szerint az erdők pusztulása 2018-ban is ipari méretben zajlik a Földön. A Global Forrest Watch és a Marylandi Egyetem megfigyelő csoportja is ugyanerre jutott. A leginkább érintett terület a bolygó legnagyobb egybefüggő esőerdője az Amazonas gyűjtőmedencéjében.

A bolygó erdeinek döbbenetes ütemű eltűnése azért óriási probléma, mert ezek a zöld területek az ökoszisztéma legfontosabb színhelyei, az oxigéntermelés legnagyobb mértékben itt zajlik a Földön.

Állattenyésztés, szójatermesztés, bányászat – főképp ezek voltak az erdőfogyatkozás okai. 2016-17-ben a folyamat felgyorsult, a korábbi évekhez képest 50 százalékkal nőtt az erdők pusztulása, de ebben a hatalmas kiterjedésű tüzek is nagy szerepet játszottak.

A National Geographic online kiadásában készült egy grafika, mely összefoglalja, hogy hol mekkora kiterjedéssel, milyen mértékben pusztultak az erdők.

Az öt leginkább érintett országból négy Dél-Amerikában található, Indonézia a kakukktojás.

A legnagyobb veszteséget Brazília szenvedte el, itt csak 2018-ban 1,3 millió hektárnyi erdő tűnt el a föld színéről.

A második helyen Indonézia, a harmadikon Kolumbia áll, majd Peru és Bolívia jön a sorban. 

A teljes veszteség ennél is sokkal hervasztóbb: összesen több mint 12 millió hektár erdő pusztult ki tavaly. Ebből a mennyiségből 880 ezer hektár volt őserdő, melynek kialakulásában az embernek nem volt szerepe, s tavalyig biológiai lábnyomot sem hagyott bennük az ember.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás